Panduan Untuk Pesakit Resdung

Resdung merupakan penyakit yang menjadi kebiasaan di kalangan masyarakat kita dan ia juga lebih dikenali sebagai penyakit sinusitis. Faktor penyebab masalah penyakit resdung ini sering dipandang remeh oleh masyarakat kita malah ada yang tidak menyedari bahawa mereka menghidapi penyakit resdung serta lebih teruk membiarkan penyakit itu tanpa sebarang rawatan. Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung, biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir ke dalam hidung. Jika saluran sinus tersumbat, lendir tersebut akan berkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan pembiakan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas. Sinusitis berlaku apabila berlakunya keradangan dan pembengkakan pada lapisan sinus atau apabila pengaliran keluar cecair mukus daripada sinus tersekat dan ianya menyebabkan sinus dipenuhi cecair. Silia yang merupakan bulu-bulu halus dalam sinus biasanya dapat menyapu mukus keluar ke rongga hidung. Apabila silia tidak berfungsi atau terdapat halangan di antara sinus dan rongga hidung, sinusitis (pembengkakan sinus) akan berlaku.

Artikel ini bakal membincangkan panduan untuk pesakit resdung. Minum air putih dalam kuantiti yang mencukupi. Air putih merupakan salah satu minuman yang sangat segar dan sangat baik untuk tubuh kita, kerana air putih sendiri merupakan cairan yang sangat baik untuk mengganti cairan tubuh yang hilang sewaktu berpeluh atau waktu dehidrasi. Manfaat air putih sangat banyak sekali untuk tubuh kita tambahan lagi air putih merupakan minuman yang benar-benar semulajadi tanpa campuran bahan lain. Kenyataannya seluruh bahagian atau organ tubuh manusia memerlukan cairan atau air dalam jumlah dan kadar yang cukup supaya tubuh sentiasa aktif. Dengan meminum satu liter air putih sehari, ini akan membantu kulit supaya lebih sihat serta kulit juga akan menjadi lebih terawat dan nampak cantik. Air putih juga dapat menghilangkan kotoran pada kulit serta tubuh. Keadaan kulit yang mengalami kekurangan air akan menjadikan kulit kering.

panduan untuk pesakit resdung

Selain itu, mendapatkan rehat dan tidur mencukupi juga merupakan salah satu panduan untuk pesakit resdung. Badan kita memerlukan rehat dan tidur yang mencukupi kerana orang yang tidak cukup tidur akan menjadi lemah dan tidak bermaya. Berehat merupakan cara yang terbaik untuk memulihkan tenaga kerana selepas kita menjalankan pelbagai aktiviti, badan kita berasa penat sehingga kemungkinan akan merasa mengantuk disebabkan tubuh badan yang kehilangan tenaga. Adalah penting tidur yang mencukupi kerana ianya mempunyai fungsi yang lebih dari sekadar merehatkan tubuh sahaja. Seseorang yang kurang tidurnya boleh menyebabkan memori otak terganggu, bahkan mampu membawa kepada risiko-risiko buruk yang lain.

panduan rehat mencukupi untuk pesakit resdung

Diharapkan agar panduan untuk pesakit resdung ini mampu memberikan sedikit sebanyak info bagi penghidap penyakit resdung dalam proses rawatan penyakit resdung.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI