Bagaimana Untuk Pulihkan Resdung

Resdung adalah radang sinus paranasal dimana paranasal bermaksud bersebelahan dengan rongga. Keradangan boleh disebabkan oleh jangkitan daripada virus, bakteria atau kulat serta ia juga boleh menjadi hasil daripada tindak balas alahan atau autoimun. Reaksi autoimun adalah apabila sistem imun anda menyerang bahagian yang baik dari tubuh anda. Ramai pakar percaya bahawa resdung sering dikaitkan dengan asma dan berlaku sebagai sebahagian daripada sekumpulan penyakit yang menjejaskan saluran pernafasan, teori salah satu saluran udara. Kesan resdung boleh menyebabkan, atau menjadi sebahagian daripada keradangan umum saluran pernafasan, gejala lain seperti batuk yang biasanya dikaitkan dengannya.Sinusitis Sphenoid iaitu pesakit biasanya berasa sakit atau tekanan di bahagian atas (puncak) kepala, Sinusitis ethmoid iaitu pesakit berasa sakit atau tekanan di belakang atau di antara mata, kebiasaannya dalam bentuk sakit kepala manakala Sinusitis Frontal pula ialah pesakit berasa sakit dan tekanan di belakang atau di atas mata (rongga sinus frontal). Kesakitan biasanya akan mengalami sakit kepala. Sinusitis merupakan perkataan yang berasal  dari sinuo Latin yang bermaksud “bengkok, angin, lengkung”, dan itis Yunani yang bermaksud “yang berkaitan dengan”. Dalam perubatan bahasa Inggeris, akhiran “itis” bermaksud “radang”.

Bagaimana untuk pulihkan resdung dengan cara yang amat mudah adalah seperti dengan menggunakan limau nipis. Limau nipis atau nama saintifiknya Citrus Aurantifolia merupakan sejenis limau yang sangat digemari di negara kita. Selain digunakan sebagai air minuman limau dan dalam masakan, khasiat dan kebaikan limau nipis tidak boleh disangkal lagi. Penggunaannya yang begitu meluas dalam produk kesihatan dan kecantikan dilihat berpotensi untuk berkembang. Kandungan vitamin C yang tedapat pada tanaman ini akan memberikan perlindungan terhadap penyakit dengan kekebalan tubuh yang tinggi maka ia akan menjaga dan melindungi tubuh daripada dijangkiti penyakit. Selain itu, kandungan vitamin C serta antioksidan dalam limau nipis ini dapat melindungi mata daripada penuaan dan juga degenerasi. Selain itu, kandungan flavonoidnya dapat memberikan perlindungan kepada mata terhadap iritasi dan infeksi.

pulihkan resdung dengan limau nipis

Tambahan lagi, garam buluh juga boleh menjadi jawapan kepada soalan bagaimana untuk pulihkan resdung. Garam buluh adalah garam laut yang dikeringkan secara semula jadi oleh matahari dan dibakar di dalam buluh secara berulang-ulang sebanyak sembilan kali. Kaedah ini menyebabkan garam ini lebur seperti lava dan membolehkan ia menyerap mineral yang terkandung di dalam buluh. Kaedah pembakaran ini berjaya membuatkan garam biasa bertukar sifat asid kepada sifat alkali dan yang paling penting garam buluh mengandungi lebih 80 mineral penting yang diperlukan oleh sistem imunisasi badan. Garam biasa mempunyai sifat asid pada kadar 5pH manakala garam buluh mempunyai ukuran pH antara 9-11 dan membuktikan bahawa garam buluh bersifat alkali.

garam buluh pulihkan resdung

 

Akhir kata, semoga artikel bagaimana untuk pulihkan resdung ini memberi manfaat dan info secukupnya untuk para pembaca.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI