Cara Mengatasi Gout

Anda menghidapi gout?Masih belum jumpa cara yang berkesan untuk mengatasinya?Jangan risau kerna artikel ini akan membincangkan tentang cara mengatasi gout.Sebelum kita pergi kepada cara mengatasi gout,marilah kita faham apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan penyakit gout ini.Penyakit gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.Jika anda mempunyai masalah gout ini,marilah atasinya dengan cara yang betul.Terdapat pelbagai cara mengatasi gout.

Halia Membantu Mengatasi Gout

Pertama sekali,antara cara mengatasi gout ialah dengan menggunakan halia.Hal ini kerana ciri-ciri anti-radang yang ada pada halia mebantu melegakan kesakitan dan keregangan.Terdapat beberapa cara untuk mengatasi gout dengan menggunakan halia.Caranya ialah campurkan serbuk alba,serbuk kunyit dan serbuk halia kering dalam nisbah yang sama.Kemudian,ambil 1 sudu dari campuran ini bersama-sama dengan air suam.Amalkan sebanyak 2 kali sehari.Anda juga boleh membanyakkan halia di dalam masakan dan juga boleh dimakan mentah.Selain itu,dengan halia ini,anda boleh tambahkan setengah sudu kecil halia ini dalam satu cawan air mendidih dan kacau sehingga betul-betul sebati.Amalkan minuman ini sekurang-kurangnya sekali sehari.Bukan itu sahaja,anda juga boleh membuat paste halia dengan sedikit air dan tampalkan di kawasan yang terkena gout ini.Biarkan selamma setengah jam dan amalkn sebanyak sekali sehari.

Arang Batu Yang Diaktifkan Bantu Atasi Gout

Di samping itu,antara cara mengatasi gout yang lain ialah dengan menggunakan arang batu yang diaktifkan.Arang batu yang diaktifkan ini terkenal untuk menyerap asid urik.Justeru,bagi penghidap gout,anda digalakkan mandi arang batu ini 1-3 kali seminggu.Caranya ialah campur satu setengah cawan serbuk arang dengann air sehingga membentuk paste dan letakkan paste ke dalam tab mandi dan tammbahkan lebih banyak air.Rendamkan bahagian badan yang sakit sekurang-kurangnya setengah jam.Cara ini sangat sesuai bagi penghidap gout pada buku lali atau kaki yang besar.Untuk bahagian badan yang lain,boleh terus letakkan paste tadi secara terus di tempat yang sakit.Kemudian,biarkan selama setengah jam dan bilas dengan air suam.

Akhir sekali,antara cara mengatasi gout ialah dengan memakan buah pisang.Pisang juga berkesan untuk melawan gout.Kandungan kalium yang tinggi dalam pisang akan membantu menuukar kristal asid urik ini kepaada bentuk cecair yang akan dibuang melaluui urine semasa buang air kecil.Pisang juga mengandungi jumlah Vitamin C yang sederhana dan sangat berkesan dalam menguruskan bengkak dan kesakitan.Amalkan makan 1-2 biji pisang sehari.

Kesimpulannya,terdapat pelbagai cara mengatasi gout yang boleh anda amalkan dalam kehidupan seharian. Diharap para pembaca memperoleh manfaat daripada artikel ini.

BERITA BAIK UNTUK ANDA YANG MASIH TERCARI-CARI PENAWAR & PENYELESAIAN SAKIT GOUT YANG SEMULAJADI, SELAMAT & BERKESAN. SAMPAI BILA MAHU BERGANTUNG KEPADA UBAT TAHAN SAKIT SAHAJA. ANDA TAHUKAN IANYA MERBAHAYA KEPADA KESIHATAN BUAH PINGGANG ANDA?

JANGAN RISAU LAGI.. KLIK GAMBAR DIBAWAH INI.

UBAT PENAWAR PENYAKIT GOUT

ISTIMEWA UNTUK PESAKIT GOUT – KLIK SINI