Cara Menghilangkan Darah Tinggi

Anda mengalami masalah darah tinggi?Mahu tahu cara untuk menghilangkan darah tinggi?Jika jawapan anda ya,artikel ini ada jawapannya.Pada kali ini,artikel ini akan mengupas tentang isu cara mengilangkan darah tinggi.Seperti yang diketahui,darah tinggi merupakan satu penyakit yang tidak asing lagi didengari oleh rata-rata rakyat malaysia dan penyakit ini juga mampu membawa maut.Namun,tahukah anda bahawa penyakit darah tinggi ini boleh dihilangkn dengan pelbagai cara?.Jika anda ingin mengetahui carannya,usah beralih lagi,teruskn membaca artikel ini sehingga ke penghujung.Penyakit darah tinggi ini juga masih boleh dikawal tetapi perlukan usaha yang berterusan.Terdapat pelbagai cara menghilangkan darah tinggi.

Alkohol Boleh Meningkatkan Tekanan Darah

Antara cara menghilangkan darah tinggi ialah jika anda peminum alkohol,hadkan jumlah alkohol yang anda minum.Alkohol boleh memberikan baik dan buruk untuk kesihatan anda. Dalam jumlah yang kecil, ia berpotensi untuk menurunkan tekanan darah anda dengan 2 hingga 4 mm Hg. Tetapi kesan perlindungan itu hilang jika anda minum terlalu banyak alkohol – biasanya lebih daripada satu minuman sehari bagi wanita dan lelaki yang lebih tua daripada umur 65 tahun, atau lebih daripada dua hari untuk lelaki umur 65 tahun dan ke bawah. Juga, jika anda biasanya tidak minum alkohol, anda tidak perlu memulakan minuman sebagai satu cara untuk menurunkan tekanan darah anda. Ada bahaya yang lebih daripada manfaat untuk minum alkohol.

Jauhi Asap Rokok Untuk Elakkan Tekanan Darah Tinggi

Selain itu,cara menghilangkan darah tinggi yang lain ialah elakkan produk tembakau dan asap rokok.Nikotin dalam produk tembakau boleh meningkatkan tekanan darah anda sebanyak 10 mm Hg atau lebih sehingga satu jam selepas anda merokok. Merokok sepanjang hari bermakna tekanan darah anda boleh kekal sentiasa tinggi.Anda juga harus mengelak daripada asap rokok. Terhidu asap daripada orang lain juga mendedahkan anda kepada risiko masalah kesihatan, termasuk tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Akhir sekali,antara cara menghilangkan darah tinggi ialah kurangkan pengambilan kafein.Peranan kafein dalam tekanan darah masih diperdebatkan. Minum minuman berkafein buat sementara waktu boleh menyebabkan kenaikan tekanan darah anda, tetapi ia tidak jelas sama ada kesannya adalah sementara atau berkekalan.Untuk melihat jika kafein meningkatkan tekanan darah anda, periksa tekanan anda dalam tempoh 30 minit selepas meminum secawan kopi atau minuman berkafein lain yang anda kerap minum. Jika tekanan darah anda meningkat sebanyak lima hingga 10 mata, anda mungkin sensitif kepada kesan kafein yang meningkatkan tekanan darah.

Konklusinya,sudah terang lagi bersuluh bahawa terdapat pelbagai cara menghilangkan darah tinggi yang boleh anda praktikkan dalam kehidupan seharian.Semoga anda memperoleh sedikit sebanyak manfaat daripada artikel ini dan diharap agar anda berjaya menghilangkan darah tinggi sekiranya anda penghidap penyakit darah tinggi ini.Semoga badan anda akan sentiasa dalam keaadan sihat sentiasa.