Cara Mengurangkan Masalah Resdung

Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan sejenis penyakit hidung. Salah satu punca gejala-gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga di sekelilingnya. Sebenarnya resdung bukan hanya boleh menyerang bahagian hidung sahaja, ia juga boleh menjangkiti mana-mana bahagian badan lain. Sinus sebenarnya adalah rongga-rongga udara yang berada di dalam tulang muka, sekeliling hidung dan bahagian-bahagian badan yang lain. Rongga-rongga pada bahagian muka bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga pada bahagian hidung setiap masa dan akan disalirkan ke dalam hidung. Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lendir akan berkumpul seterusnya kuman bakteria akan membiak di dalam rongga sinus ini dan menyebabkan penghasilan nanah yang busuk dan bengkak yang berlaku di dalam lapisan hidung. Ramai beranggapan rawatan penyakit sinusitis atau lebih dikenali sebagai resdung mengakibatkan komplikasi kematian, malah tidak kurang juga yang mengatakan bahawa penyakit ini sebenarnya tidak dapat dirawat. Walaubagaimanapun penyakit resdung tetap merbahaya kepada mangsa yang dijangkiti. Kerapkali kita terdengar ada pesakit yang tertanggal telinga, hidung atau botak kepalanya kerana serangan resdung. Ia sejenis penyakit yang merebak secara senyap dan apabila pesakit itu menyedari bahayanya, mungkin ia sudah terlambat.

Cara mengurangkan masalah resdung ini banyak dan salah satunya ialah dengan kayu manis. Manfaat kayu manis selama ini banyak digunakan sebagai bahan masakan mahupun rempah-ratus untuk berbagai jenis masakan ternyata ianya juga memiliki manfaat lain untuk kesihatan yang mungkin belum banyak kita ketahui selama ini. Kayu manis atau kulit manis yang memiliki nama latin Cinnamomum verum ini termasuk dalam jenis rempah-rempah yang sangat beraroma ataupun memiliki aroma kuat. Kayu manis adalah salah satu rempah tertua yang digunakan oleh manusia. Manfaat kayu manis saat ini telah dikaji secara klinikal melalui ujian makmal dan menunjukkan bahawa kayu manis memiliki banyak sekali manfaat bagi kesihatan. Kayu manis ini juga telah banyak digunakan sebagai bahan pembuat minyak wangi serta dikembangkan menjadi ubat-ubatan anti mikroba.

kayu manis mengurangkan masalah resdung

Selain itu, cara mengurangkan masalah resdung ini dengan menjaga pemakanan. Makanan seimbang ialah pengambilan makanan yang cukup untuk keperluan tubuh badan. Manusia memerlukan makanan dan vitamin untuk pembesaran dan menjaga kesihatan. Media massa turut mempopularkan pemakanan seimbang menerusi pelbagai program dan penulisan artikel mengenai pemakanan yang sihat ini. Pengambilan makanan berkhasiat, berzat dan seimbang sering disarankan untuk memastikan anda sentiasa sihat dan bebas daripada pelbagai penyakit berbahaya. Ini kerana pengambilan makanan seimbang dalam diet seharian dapat membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit, termasuk kanser, serangan jantung dan angin ahmar, tekanan darah tinggi, lebihan kolesterol, osteoporosis, alahan resdung dan spina bifida.

cara mengurangkan masalah resdung

Oleh itu, disarankan agar rawati resdung dengan cara yang betul dan boleh juga diambil sebagai rujukan melalui artikel cara mengurangkan masalah resdung ini.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI