Cara Merawat Resdung

Setiap tahun terdapat berjuta-juta orang didunia ini dijangkiti penyakit resdung. Penyakit ini sudah tentu akan menyukarkan kehidupan seharian dan hal ini juga mampu membuatkan seseorang menjadi lebih mudah hilang sabar bergantung kepada individu tersebut. Ini kerana mereka yang menghidap resdung akan mudah berasa sakit kepala akibat kesukaran bernafas. Resdung bererti radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Kebiasaannya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung. Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan, masalah resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas. Dari segi perubatan tradisional, ia merupakan kerangsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan manakala dari segi saintifik, penyakit resdung merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka serta virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.

Cara merawat resdung terlalu banyak dan salah satunya adalah dengan mengamalkan menyedut air ke dalam hidung (seperti sebelum kita berwuduk). Kemudian picit sebelah hidung dan hembuskan sekuat hati. Buatlah berulang-ulang kali sehingga selesai kedua-duanya. Selepas itu basuhlah muka dengan bersih. Lakukan ini setiap kali setelah sampai ke suatu destinasi, baik ke pejabat, bersantai, beriadah atau pulang ke rumah malah ke mana sahaja dan kesannya sungguh menakjubkan. Selain itu, terdapat produk yang dijual bagi merawat masalah ini iaitu produk IV Mist. IV Mist ini dicipta khusus untuk merawat penyakit seperti resdung, migrain, asma dan sebagainya hanya dengan satu semburan yang mudah sahaja ke tempat tertentu. Diformulasikan dengan herba-herba organik yang telah terbukti berkesan dan selamat digunakan, ia juga dikilangkan oleh pengilang Muslim dan produk ini dijamin halal untuk digunakan oleh semua golongan.

rawat resdung dengan iv mist

Seterusnya cara merawat resdung ialah melalui kaedah tradisional dengan menggunakan buah pinang masak. Buah pinang masak mempunyai beberapa sifat yang dapat menyembuhkan beberapa penyakit. Buah ini antara lain bersifat anthelmintica yang berguna menyingkirkan cacing dan adstringensia untuk membersihkan selaput lendir. Selain itu, pinang juga bersifat merangsang (stimulansia), menghentikan pendarahan (haermostatica) dan antisifilis. Berdasarkan penelitian oleh pakar yang dipetik daripada ”The Merck Index”, zat yang terkandung di dalam buah pinang seperti Arecoline merupakan sebuah ester metil-tetrahidrometil-nikotinat yang berbentuk minyak asid keras. Dahulunya, zat tersebut digunakan dalam bentuk arecolinum hydrobromicum yang berfungsi untuk membasmi cacing pada haiwan seperti unggas, kucing, dan anjing, sebelum terhasilnya ubat cacing sintetik, seperti piperazine, tetramisole, dan pyrantel pamoate.

cara merawat resdung

 

Semoga pembaca mendapat manfaat daripada artikel tentang cara merawat resdung ini.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI