Jenis Kanser Payudara

Kanser payudara adalah salah satu jenis kes kanser yang biasa kita dengar. Kanser hanya boleh dijelaskan sebagai salah satu sel bahaya yang menyerang tubuh badan yang tidak mengikuti corak normal hidup dengan pendaraban berterusan dan lanjutan kehidupan. Sebaik sahaja disahkan menghidap kanser payudara, pilihan rawatan yang ditentukan bergantung pada beberapa faktor termasuklah jenis kanser payudara, lokasi penyebarannya atau peringkat kanser dan lain-lain. Pertama sekali pakar onkologi menentukan jika kanser invasif atau bukan invasif. Kanser payudara tidak invasif seperti namanya apabila kanser berada di peringkat bukan invasif dan ia bermakna sel-sel kanser masih wujud di tempat asal mereka dan kebiasaannya dirujuk sebagai bukan invasif. Dalam kes kanser payudara, kanser jenis ini tidak merebak ke tisu kawasan sekitar payudara dan jika tidak dikesan pada peringkat ini ia akhirnya boleh merebak lagi. Ductal dan lobular carcinoma adalah dua jenis kanser payudara yang biasa.

Ductal dan lobular carcinoma

Carcinoma ductal adalah jenis kanser yang paling biasa. Hampir lebih 85 peratus daripada kes-kes kanser payudara berasal daripada ductal atau karsinoma ductal. Saluran itu terletak di bawah areola buah dada dan puting serta ia merupakan saluran susu ke puting. DCIS atau karsinoma ductal adalah merupakan kanser invasif yang boleh dirawat dengan membuang sel-sel dalam fokus ataupun segumpal sel-sel dan radiasi selanjutnya. Jika kanser jenis ini seterusnya berkembang kepada peringkat invasif dan telah merebak ke sekitar tisu kemoterapi dan mastektomi (pembuangan payudara) seharusnya mendapatkan nasihat pakar secepat yang mungkin. Lobular carcinoma kurang popular  daripada karsinoma ductal. Di sini, sel-sel cuping yang menghasilkan susu bakal terjejas dan jika Lobular Carcinoma ini tidak dirawat tepat pada masa maka seterusnya boleh merebak ke tisu berdekatan payudara.

Jenis kanser invasif ini merebak di luar tempat asal ke bahagian tisu sekeliling dan organ-organ selanjutnya. Kanser radang adalah jenis kanser payudara invasif di mana tisu lembut payudara merupakan sel-sel sasaran. Peringkat kanser bergantung kepada saiz kanser sama ada ia adalah invasif atau tidak invasif jika nod limfa terjejas atau jika kanser telah merebak ke bahagian luar organ-organ dan bahagian-bahagian badan yang lain. Stage 0 menerangkan peringkat bukan invasif di mana kanser itu terkandung hanya kepada kawasan asal seperti dalam DCIS dan LCIS. Pada peringkat I dan II peringkat kanser berada di peringkat awal tahap invasif.

jenis kanser payudara

Tumor diukur kurang daripada 2 cm di peringkat I, antara 2 cm dan 5 cm di peringkat II dan nod limfa mungkin atau tidak mungkin terlibat. Pada peringkat III tumor diukur lebih besar dalam saiz dan nodus limfa axillary yang mungkin terjejas. Pada peringkat IV kanser payudara metastasis sel kanser mungkin telah berlaku kepada organ-organ lain seperti kulit, tulang, paru-paru, tulang rusuk dan lain-lain. TNM pementasan kanser adalah berdasarkan kepada saiz tumor (T), penglibatan nod limfa (L) dan gred metastasis (M). Mencari pusat rawatan kanser payudara adalah penting supaya anda melihat pelbagai jenis orang dan  pastikan bahawa anda mencari satu pusat yang menawarkan mana-mana rawatan yang dapat menyembuhkan. Ubat-ubatan alternatif akan membantu sistem imun anda melalui kimo dan juga membantu dalam pembasmian kanser dari dalam badan anda. Malah jika anda tidak percaya dalam perubatan alternatif sekarang anda boleh memilihnya sebagai pilihan jika perubatan kimo tidak berfungsi seperti yang anda harapkan ataupun jika doktor berfikir bahawa kombinasi ini memberikan manfaat.

kanser payudara jenis TNM

Akhir kata, diharapkan agar tajuk artikel tentang jenis kanser payudara ini memberikan pengetahuan sedikit sebanyak buat para pembaca.