Kaedah Menegangkan Payudara

Kebanyakan wanita kehilangan ketegangan payudara mereka sejajar dengan usia terutamanya individu yang mempunyai saiz payudara yang besar. Sebab-sebabnya terdiri daripada ciri-ciri yang diwarisi seperti keanjalan kulit dan kepadatan payudara (nisbah lemak ringan untuk kelenjar lebih berat) dan faktor-faktor lain payudara menjadi kendur termasuklah kehamilan, penyusuan, kehilangan berat badan yang cepat, graviti dan umur. Tisu penghubung menyokong payudara sentiasa di bawah regangan yang berterusan disebabkan oleh kesan graviti pada berat payudara. Menyusukan bayi merupakan satu lagi penyumbang kepada payudara kendur kerana pengembangan dan pengecutan tisu payudara dari bulan ke bulan. Wanita lain kemungkinan terdedah kepada masalah kekenduran  kerana kehilangan berat badan, genetik atau kehamilan berganda. Apabila kita semakin tua, umur kulit kita juga akan tua, tidak seperti apabila kita masih muda kerana telah kehilangan beberapa keanjalan. Semakin tua seseorang semakin kurang elastik kulit kita. Terdapat banyak cara dan kaedah menegangkan payudara samada perubatan secara moden ataupun tradisional.

usia menjejaskan kesihatan payudara wanita

Kendur juga boleh disebabkan oleh kemerosotan sebahagian daripada tisu kelenjar yang menghasilkan ketegangan buah dada dan beberapa regangan tisu yang menghubungkan payudara untuk otot mereka. Kendur pramatang berlaku kerana regangan ligamen Cooper yang membantu menggantung dan menyokong payudara dan ini boleh berlaku selepas mengandung dan kehilangan berat badan. Bermulanya payudara kendur bagi sesetengah wanita usia muda ialah perubahan keseluruhan saiz payudara selepas melahirkan anak, payudara seorang wanita biasanya menjadi lebih besar dan membesar dengan susu sebagai persediaan untuk menyusukan bayi. Setelah penyusuan berakhir, buah dadanya mungkin tidak kembali kepada bentuk asal.   Jika ada yang tidak mendapat sokongan yang sepenuhnya daripada coli atau tidak memakainya sama sekali, payudara boleh mula mengendur kerana kekurangan sokongan. Hal ini berlaku terutamanya bagi wanita yang mempunyai saiz payudara lebih besar, dan wanita yang mengambil bahagian dalam sukan tanpa memakai coli sukan yang betul. Satu lagi sebab payudara menjadi kendur adalah kekurangan hormon estrogen yang berlaku pada usia menopause. Pengurangan estrogen memberi kesan kepada semua tisu badan termasuk tisu payudara dan menyebabkan pengurangan dalam saiz payudara. Buah dada adalah bahagian yang sama seperti mana-mana bahagian lain di badan kita dan oleh itu sangat mudah terdedah kepada masalah toksin dan lain-lain masalah yang berkaitan. Buah dada kehilangan nada dan keanjalan mereka dengan usia dan ini biasanya berlaku semasa zaman pertengahan. Walau bagaimanapun, seorang wanita boleh mengekalkan payudara yang sihat melalui beberapa cara dimana langkah-langkah perlu diambil lebih awal untuk mencegah atau sekurang-kurangnya mengurangkan masalah kendur di kemudian hari termasuk memakai coli sokongan semasa mengandung, penyusuan, dan semasa bersenam. Salah satu kaedah menegangkan payudara adalah dengan senaman dan mengurut melalui alat bantuan urut dalam meningkatkan tahap ketegaran dada manakala senaman payudara membantu menegangkan otot dada di bawah dada. Apabila otot dada menjadi lebih kukuh, tisu payudara juga turut ikut dalam membuat tisu payudara yang lebih kukuh. Senaman payudara adalah cara yang paling semulajadi dan selamat untuk saiz payudara yang lebih baik dan senaman payudara ini  juga membuatkan anda menjadi sihat. Urutan payudara terdiri daripada tekanan yang berbeza digunakan pada payudara yang membawa kepada peredaran yang lebih baik dari darah dalam payudara.

urutan dapat meneggangkan payudara

Masalah payudara kendur seterusnya dapat diatasi dengan produk keanjalan payudara. Banyak produk menegangkan payudara ini  mudah diperolehi di pasaran hari ini dan boleh didapati dalam pelbagai bentuk termasuk krim, pil, losyen dan semburan. Kebanyakan produk ini merangsang pertumbuhan tisu payudara dan membantu dalam mengekalkan ketegangan dalam dada. Adalah dipercayai bahawa produk ini mengandungi estrogen tumbuhan yang dikenali sebagai fitoestrogen yang merangsang pertumbuhan tisu payudara dan memberi ketegangan kepada payudara. Banyak penyelidikan ke atas produk keanjalan payudara dijalankan untuk menghasilkan produk baru dan unik. Seseorang perempuan harus memakai coli sokongan semasa menyusukan bayi iaitu sejenis coli khas yang boleh didapati di pasaran yang memberi sokongan semasa laktasi sesuai untuk mencegah masalah payudara kendur. Pam payudara juga merupakan salah satu kaedah menegangkan payudara dan  ia terdiri daripada dua cawan dilampirkan kepada peranti yang menjana vakum. Cawan ini hendaklah diletakkan di atas payudara, tekanan dicipta apabila udara disedut keluar dari cawan sekali gus meningkatkan peredaran darah di dalam dada dan memberikan ketegangan kepada payudara. Pam payudara membantu mengepam keluar bahan-bahan toksik yang ada dalam dada dari semasa ke semasa. Selain itu proses implan payudara juga adalah satu prosedur pembedahan dan digunakan untuk menaikkan saiz payudara dan bentuk payudara lebih cantik dan anjal.

Kaedah Menegangkan Payudara

Sebagai penutup kata, diharapkan agar artikel tentang kaedah menegangkan payudara ini memberi sedikit sebanyak info kepada para pembaca.