Kaedah Merawat Resdung

Resdung merupakan radang sinus paranasal dimana paranasal bermaksud bersebelahan dengan rongga. Keradangan boleh disebabkan oleh jangkitan daripada virus, bakteria atau kulat. Ia juga boleh menjadi hasil daripada tindak balas alahan atau autoimun. Reaksi autoimun adalah apabila sistem imunisasi anda menyerang bahagian yang baik dari tubuh anda. Ramai pakar yang percaya bahawa resdung sering dikaitkan dengan asma dan berlaku sebagai sebahagian daripada sekumpulan penyakit yang menjejaskan saluran pernafasan (teori salah satu saluran udara). Kesan resdung boleh menyebabkan, atau menjadi sebahagian daripada keradangan umum saluran pernafasan, gejala lain seperti batuk yang biasanya dikaitkan dengannya. Sinusitis berasal daripada perkataan sinuo Latin yang bermaksud bengkok, angin, lengkung serta itis Yunani yang bermaksud “yang berkaitan dengan”. Dalam perubatan bahasa Inggeris, perkataan akhira “itis” bermaksud radang. Di belakang tulang wajah ada beberapa ruang kosong, penuh dengan udara, yang menyebabkan rongga hidung mereka adalah apa yang dikenali sebagai sinus. Sinus mempunyai lapisan membran mukus yang sama seperti hidung dimana fungsi membran adalah untuk menghasilkan rembesan berlendir (mukus), menjaga saluran hidung lembap dan memerangkap kotoran dan kuman. Doktor sering merujuk kepada sebagai sinusitis rinosinusitis, kerana keradangan sinus hampir sentiasa berlaku dengan keradangan hidung (rhinitis). Kebiasaannya lendir dihasilkan oleh rongga ini pada setiap masa dan disalirkan ke dalam hidung. Jika aliran sinus ini tersumbat maka lendir akan berkumpul dan seterusnya kuman akan membiak di dalam lapisan hidung dan menyebabkan penghasilan nanah serta bengkak di dalam hidung.

Terdapat banyak kaedah merawat resdung seperti bekam resdung. Bekam sebenarnya telah banyak diisyaratkan dalam ajaran Muslim melalui kitab As-Sunnah mereka. Bekam ini mengadaptasi kaedah penyerapan kop kecil untuk mengeluarkan toksik dalam tubuh manusia dan sebenarnya terapi ini telah dilakukan sejak sebelum masihi iaitu sekitar 4000 tahun sebelum masihi. Di zaman moden ini, terapi bekam masih tetap menjadi pilihan yang cukup popular di kalangan Muslim mahupun bukan muslim dalam melaksanakan terapi kesihatan tradisional yang diyakini cukup selamat. Terapi ini juga dikatakan oleh pakar kesihatan memiliki banyak manfaat yang cukup efektif bagi tubuh untuk mencegah dan mengubati berbagai penyakit ringan hingga berat dan salah satunya untuk merawat resdung.

bekam merawat resdung

Selain itu, kaedah merawat resdung seterusnya adalah dengan menggunakan rokok resdung. Pokok resdung ini digunakan oleh sesetengah pihak dan penggunaannya tidaklah begitu meluas. Ini adalah kerana ia sukar didapati malahan ramai yang kurang arif tentang cara menggunakannya ditambah lagi dengan cara pembuatannya yang cukup misteri kepada kebanyakkan orang. Sememangnya pokok resdung ini sangat membantu dalam menghilangkan permasalahan resdung dan masalah jerawat. Wap asapnya yang panas dapat melancarkan liang rongga yang tersumbat serta mengeringkan jerawat dengan cepat.

rokok resdung merawat resdung

Akhir kata, semoga para pemmbaca mendapat sedikit sebanyak info melalui artikel kaedah merawat resdung ini. Selamat mencuba.

 

 

 

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI