Keburukan Pembesaran Payudara

Pembesaran payudara, peningkatan atau implantasi adalah satu kaedah pembedahan untuk membesarkan atau mengembangkan kawasan saiz payudara. Prosedur ini digunakan untuk menampakkan rupa payudara yang lengkap. Memberi kontur yang lebih baik dan lebih belahan, implan yang digunakan berbentuk kantung yang mempunyai bentuk yang saccular, terdiri dari bahagian luar silikon, dan dipenuhi dengan gel silicon dan larutan garam. Dalam prosedur pembesaran payudara, apabila implan silikon gel yang penuh pecah, sesetengah wanita mungkin mendapati pengurangan dalam saiz payudara, pembentukan knot keras, rupa payudara tidak sekata, sakit, kebas, bengkak,  membakar atau perubahan dalam sensasi. Sesetengah wanita tanpa disedari boleh menghadapi masalah implant pecah tanpa sebarang tanda dan ini dipanggil “Silent Rupture”. Resonans magnet pengimejan (MRI) peralatan yang direka khas untuk pengimejan payudara boleh digunakan untuk mengimbas implan silikon gel pesakit yang disyaki pecah atau kebocoran. Antara keburukan pembesaran payudara ini adalah implan silikon pecah.

keburukan pembesaran payudara

Apabila kebocoran atau pendarahan berlaku dalam implan silikon, gel yang boleh merebak masuk dari kapsul ke sekitar implan , berpindah jauh dari payudara dan boleh menyebabkan ketulan dipanggil granuloma untuk terbentuk pada payudara, ketiak, lengan, dada atau abdomen. Apabila ini berlaku, pakar bedah plastik biasanya mencadangkan penyingkiran implant jika ia pecah walaupun silikon masih ada dalam kapsul tisu kerana gel silikon akhirnya boleh bocor ke dalam tisu bersebelahan. Apabila implan payudara ini mengempis, larutan garam meresap keluar sama ada melalui injap berturap atau patah atau melalui lubang pada cengkerang  implan. Implan deflasi boleh berlaku serta-merta atau secara beransur-ansur dalam tempoh hari, bulan , atau bertahun-tahun dan boleh dikesan melalui kehilangan saiz atau bentuk implan. Pembedahan tambahan diperlukan untuk membuang implan yang kempis.

keburukan granumola akibat pembesaran payudara

Keburukan pembesaran payudara seterusnya ialah pembangunan parut tebal yang biasanya terbentuk di sekitar implan yang dipanggil kapsul dan ini boleh menjadi sangat sukar. Kecacatan Ini dipanggil contracture capsular dan boleh menyebabkan kesakitan atau gambaran yang menyimpang tentang payudara. Apabila implant terlalu lama, peluang untuk masalah-masalah ini akan berlaku amat besar. Keburukan pembesaran payudara lain yang berkaitan dengan prosedur payudara tambahan termasuklah jangkitan, pendarahan berlebihan dan masalah yang berkaitan anesthesia. Pada masa ini, terdapat kira-kira 120,000 laporan implan silikon pecah dan ketirisan serta 50,000 kes implan berisi larutan garam pecah di Amerika Syarikat dan Eropah. Tambahan lagi, Jabatan Perkhidmatan Manusia  telah memberikan kepercayaan kepada beberapa kajian baru-baru ini yang telah menyatakan sedikit peningkatan dalam kes bunuh diri di kalangan wanita yang mempunyai implan payudara kosmetik. Motif yang mendasari peningkatan ini tidak terbatas walaupun kajian menunjukkan bahawa ini mungkin disebabkan oleh masalah psikologi asas dalam wanita yang memperoleh implan untuk tujuan kosmetik. Lain-lain telah mencadangkan bahawa wanita mungkin bermasalah kerana beban komplikasi implan payudara.

kesan buruk implan payudara

Terdapat banyak keburukan pembesaran payudara dan laporan dibuat mengenai risiko kesihatan yang mungkin berkaitan dengan implan payudara. Majoriti daripada kebimbangan bertumpu kepada implan silikon gel yang penuh yang telah bocor atau pecah. Seawal tahun 1992, pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan telah menghadkan penggunaan jenis implan dan memerintahkan penyelidikan lanjut dilakukan. Pada masa ini , implan berisi larutan garam digunakan untuk pembedahan payudara. Penyelidikan semasa bagaimanapun tidak menunjukkan sebarang bukti bahaya kesihatan jangka panjang daripada implan silikon berisi biasa.