Kesan Kesakitan Wanita Berpayudara Besar

Jika anda berfikir wanita yang mempunyai payudara besar secara fizikalnya telah memenuhi kemahuan seseorang wanita untuk mempunyai payudara yang besar dan menawan. Anda harus berfikir lagi kerana payudara yang besar menyebabkan masalah kesihatan untuk kebanyakan wanita. Ini mungkin menjadi kejutan kepada orang-orang yang tidak tahu bahawa mempunyai payudara yang besar dikaitkan dengan beberapa isu-isu kesihatan dan wanita mengalami ketidakselesaan dan kesakitan membawa payudara yang besar setiap hari.

Di antara kesan kesakitan wanita berpayudara besar ialah sakit belakang. Payudara yang besar menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit belakang yang teruk. Kebanyakan wanita mengalami masalah sakit belakang dan ini adalah seperti berjalan dengan dua biji tembikai melekat pada dada dan berat berat menarik badan ke hadapan manakala bahagian belakang cuba untuk melawan berat dan menarik badan ke belakang untuk menjaga postur agar sentiasa lurus. Tingkah laku ini boleh meletakkan banyak tekanan pada otot belakang dan tulang belakang. Ada kalanya sakit belakang boleh menjadi begitu teruk dan mereka tidak dapat berfungsi secara normal dalam kehidupan seharian mereka. Ada yang tidak dapat tidur pada waktu malam kerana sakit belakang dan mereka perlu mengambil ubat tahan sakit untuk melegakan kesakitan buat sementara. Kebanyakan orang mengalami sakit belakang sekali-sekala terutamanya apabila mereka bosan dan bekerja terlalu keras tetapi kebanyakan wanita yang berpayudara besar kerap mengalami sakit belakang setiap hari dalam hidup mereka.

sakit belakang

Sakit leher, sakit bahu dan sakit kepala adalah di antara kesan kesakitan wanita berpayudara besar Walaupun wanita yang mempunyai saiz payudara yang besar kerap mengadu sakit belakang, leher dan bahu dibebani dengan berat dada tambahan lalu menghasilkan kesakitan. Leher dan bahu bekerja terlalu keras bgi mencuba untuk membawa kedua-dua berat dada tambahan dan ia menyebabkan masalah kesihatan di kawasan-kawasan tertentu. Membawa buah dada yang berat boleh mengakibatkan alur bahu mendalam disebabkan oleh tali bra dan ini boleh menjadi sangat tidak selesa dan menyakitkan. Walaupun ia boleh dicegah dengan memakai saiz bra yang betul, malangnya kebanyakan wanita yang mempunyai payudara yang besar memakai bra yang sukar dipakai dan mereka sering tidak berjaya dalam mencari coli yang sesuai dengan saiz payudara mereka. Jika anda mengabaikan isu sakit bahu, ini tidak dapat diselesaikan dan boleh membawa kepada masalah lain seperti sakit leher. Tali bra yang menyebabkan alur bahu mendalam boleh mencederakan otot di bahu dan lama kelamaan ia akan memberi kesan kepada otot di leher dan menyebabkan leher akhirnya menjadi tegang mengikut berat yang berlebihan dalam dada. Ketegangan leher yang berterusan dari payudara yang besar boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit kepala. Ia adalah tindak balas rantai, rasa sakit bahu, sakit leher dan sakit kepala semua yang berkaitan apabila anda mempunyai saiz payudara yang besar.

Kesan Kesakitan Wanita Berpayudara Besar

Kesan kesakitan wanita berpayudara besar seterusnya ialah masalah kulit. Payudara yang besar boleh menyebabkan masalah kesihatan pada kulit. Jangkitan virus dan ruam kulit adalah biasa kepada wanita perpayudara besar dan biasanya berlaku pada kulit lipatan bawah dada kerana peluh yang terperangkap dan menyebabkan kelembapan menimbulkan masalah-masalah kulit yang gatal dan sangat tidak selesa. Stretch mark juga satu lagi masalah kulit yang biasa dan paling banyak dialami oleh wanita yang mempunyai payudara yang besar dimana kulit akan membentuk tanda atau corak yang tidak menyenangkan mata. Selain itu emosi juga bakal terganggu akibat sakit fizikal yang hanya satu sebahagian daripada masalah kesihatan yang dibawa oleh payudara yang besar. Rasa rendah diri, kesedihan, kekecewaan dan perasaan negatif yang lain adalah isu-isu emosi yang dibawa oleh individu wanita yang mempunyai payudara yang besar. Rasa tidak puas hati, imej diri terjejas dan tekanan perasaan membawa payudara berat boleh mempengaruhi cara mereka menjalani kehidupan mereka sehari-hari. Seorang wanita yang tidak gembira dan sentiasa di bawah tekanan adalah lebih berkemungkinan untuk jatuh sakit daripada orang-orang perempuan yang mempunyai emosi dan fizikal yang cukup sempurna.

kesan sakit kulit

Diharapkan semoga artikel kesan kesakitan wanita berpayudara besar ini memberi info yang cukup bermanfaat buat semua pembaca.