Masalah Kesakitan Payudara

Masalah kesakitan payudara (mastalgia) adalah salah satu penyakit yang sinonim di kalangan wanita. Sebilangan besar wanita mengalami masalah ini pada peringkat tertentu dalam kehidupan mereka walaupun tahap graviti yang berbeza-beza dari seorang ke seorang. Ia sering mencetuskan ketakutan untuk menghadapi penyakit kanser. Oleh itu, adalah amat penting bagi anda untuk memahami beberapa fakta mengenai keadaan perubatan ini. Mastalgia terbahagi kepada dua jenis iaitu kitaran dan bukan kitaran. Kesakitan kitaran berlaku semasa kitaran haid anda kerana perubahan dalam tahap hormon estrogen dan progesterone. Ia boleh bermula beberapa hari sebelum haid dan berakhir apabila kitaran berakhir. Ini boleh bertahan selama bertahun-tahun, tetapi biasanya berakhir selepas anda putus haid. Bagi bukan kitaran pula ianya tidak berkaitan dengan kitaran haid anda. Ia kebanyakannya dirasai di kawasan tertentu dan ini adalah hasil daripada biopsy tetapi kebanyakannya bukan tanda kanser. Terdapat satu lagi jenis yang dikenali sebagai costochondritis yang tidak berlaku dalam mammaries anda tetapi terasa begitu dan sebabnya adalah disebabkan faktor penuaan atau postur yang lemah.

masalah kesakitan payudara

Di antara sebab masalah kesakitan payudara ini adalah disebabkan perubahan hormon dan pengekalan air semasa kitaran haid, sebarang kecederaan pada atau berhampiran kawasan dada, kehamilan, jangkitan, penyusuan susu ibu, penggunaan pil perancang, kenaikan berat badan, pemakaian bra yang menyakitkan serta penyakit tumor. Jika kesakitan payudara anda adalah dari jenis kitaran ia biasanya dirasai di kedua-dua belah dan boleh membuat anda merasa berat di  bahagian dada. Ia bermula dua minggu sebelum tempoh haid anda dan akan bertambah sehingga permulan haid anda dan kemudian reda dan jika anda rasa  menyala dan sakit yang melampau, hadkan kepada  hanya satu pihak, ia adalah jenis bukan kitaran. Bagi kedua-duanya, lihat sama ada anda mempunyai pelepasan puting, tanda-tanda jangkitan seperti nanah, kemerahan atau demam dan gumpalan.

masalah kesakitan payudara akibat kenaikan berat badan

Berdasarkan  penerangan yang dapat dibincangkan daripada  keadaan ini, doktor anda akan membuat keputusan sama ada anda memerlukan rawatan atau tidak. Jika umur anda kurang dari 35 dan anda tidak mempunyai ketulan, maka ujian perubatan atau pemeriksaan tidak digalakkan. Tetapi, jika anda tidak mempunyai bengkak dan  umur di atas 35 tahun anda mungkin perlu untuk menjalani  mamogram sekali setiap tahun. Setiap rawatan berbeza mengikut sebab-sebabnya. Sesetengah rawatan mungkin termasuk menggunakan coli sokongan, pengambilan ubat-ubatan  ataupun pengambilan danazol untuk sakit yang teruk. Anda juga boleh cuba beberapa kaedah natural seperti mengelakkan pengambilan berlebihan kafein, kurangkan pengambilan garam, pengambilan vitamin E atau vitamin B6, mengambil “air-pil” (diuretik), mengekalkan berat badan yang ideal, memakai bra yang selesa mengurangkan  tahap kebimbangan danduduk dalam postur yang betul semasa menyusukan anak. Ia adalah sangat penting bahawa untuk menganalisis masalah kesakitan payudara anda dan berunding dengan seorang pengamal perubatan di peringkat awal untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya.

Vitamin-E merawat masalah kesakitan payudara

Sebagai penutup kata, diharapkan agar artikel berkenaan masalah kesakitan payudara ini memberi sedikit sebanyak info kepada para pembaca.