Masalah Tubular Payudara

Adalah impian setiap wanita untuk mendapatkan buah dada paling sempurna untuk berasa yakin dengan tubuh badannya. Oleh kerana lebih banyak perhatian diberikan kepada individu yang mempunyai payudara yang besar (hanya lihat melalui majalah,TV atau filem) bentuk payudara, saiz, perkadaran dan simetri memainkan peranan yang penting dalam erti kata setiap keseimbangan fizikal, keyakinan, dan kewanitaan seseorang wanita. Kebanyakan wanita tidak tahu tentang payudara tubular dan hanya berfikir bahawa mereka mempunyai payudara yang kurang menarik dan saiz yang kecil. Ini boleh menyebabkan harga diri mereka berasa terjejas dan memberi kesan psikologi dan psikoseksual buruk kerana wanita itu malu dan malu dengan tubuh badannya. Masalah tubular payudara adalah keadaan pembangunan biasa seseorang yang mempunyai pelbagai kesan pada bentuk payudara bagi kedua-dua lelaki dan wanita tetapi kebanyakannya memberi kesan kepada wanita. Tubular payudara adalah disebabkan oleh keadaan tidak membangun dalam beberapa tisu payudara semasa akil baligh yang membawa kepada “congenitalanomaly” yang boleh melihat payudara berkembang secara simetri . Seperti namanya “Tubular Payudara” berasal dari rupa tiub seperti yang dimanifestasikan dalam bentuk buah dada.

masalah tubular payudara

Tidak ada sebab yang diketahui keadaannya tetapi ia adalah teori yang mempunyai asal-usul embryologic. Ciri-ciri fizikalnya adalah disebabkan oleh gabungan sokongan tisu nipis dan tisu cincin-penyempitan sekitar areola. Masalah tubular payudara juga dirujuk sebagai payudara berbentuk tiub, payudara bujur,dada sempit, hernia areolar dan hypoplasia (kemunduran) dada. Kecacatan ini boleh menjejaskan satu atau kedua-dua payudara. Adakah anda mempunyai payudara yang kecil dan mundur? Adakah payudara anda kendur ? Adakah payudara anda tidak normal? Adakah anda merasa bengkak dan bonjol puting kompleks areolar pada payudara anda? Jika anda menjawab ya kepada semua empat soalan, maka anda perlu berjumpa doktor untuk memeriksa tubular payudara. Terdapat dua cara yang anda lakukan untuk menangani masalah ini iaitu menerima siapa anda dan hidup dengan keadaan itu dan segera menjalani pembedahan untuk membetulkan keadaan. Hidup dengan kecacatan fizikal mengambil banyak keberanian dan kekuatan. Jika anda memilih untuk menerima keadaan seadanya, sesuatu yang harus dibanggakan kerana anda berani mengambil keputusan untuk meneruskan kehidupan. Terdapat wanita lain yang berani di luar sana yang mengalami keadaan yang sama dan mempunyai forum untuk membincangkan pelbagai  isu-isu yang berkaitan. Sertai forum ini dan dapatkan sokongan daripada orang lain. Satu masalah yang dikongsi dapat menyelesaikan separuh masalah anda.

payudara tubular

 

Masalah tubular payudara boleh menjejaskan psikologi seseorang dan mengehadkan kegiatan sosial serta membawa kepada kesan psikoseksual. Jika anda masih menginginkan bentuk payudara yang menarik, terdapat pilihan pembedahan yang boleh membetulkan semula bentuk kecacatan payudara anda dan selalunya ia melibatkan implan, menaikkan saiz payudara dan saiz semula areola. Ini bergantung kepada saiz dan bentuk buah dada yang perlu diubah. Pembedahan boleh menjadi lebih rumit daripada pembedahan pembesaran plastik yang biasa bergantung kepada kesukaran tahap kecacatan payudara seseorang wanita itu sendiri. Pembedahan payudara dikategorikan di bawah pembedahan utama dan boleh mengambil masa sehingga beberapa minggu untuk sembuh. Oleh itu, prosedur ini juga sama dengan semua risiko biasa pembedahan besar biasa jadi jangan terlalu cepat membuat keputusan.  Sebenarnya seseorang yang hanya mempunyai kecacatan jenis I dengan mudah boleh pergi melalui pembedahan dalam masa satu hari manakala seseorang yang mempunyai kes yang lebih teruk perlu tinggal di hospital satu atau dua hari. Ini jelas bermakna bahawa anda mungkin perlu menampung kos tambahan walaupun di luar operasi pembedahan itu sendiri. Selain itu, pembedahan pasti akan menjadi lebih mahal jika ia mengambil masa lebih lama daripada satu hari. Apabila anda berunding dengan pakar bedah anda mengenai pembedahan yang anda lalui itu, beliau akan menilai keadaan tertentu dan memberi anda garis panduan yang jelas tentang kos prosedur apa yang anda akan hadapi. Anda juga perlu mengambil perhatian bahawa seorang doktor mahir akan memastikan bahawa pembedahan awal dijalankan dengan cara sebaik mungkin untuk mengelakkan sebarang kes berulang pada masa depan dan ini akan mengurangkan peluang untuk menanggung lebih kos perubatan walaupun selepas anda menjalani rawatan anda.

pembedahan payudara tubular

Akhir kata, semoga artikel tentang masalah tubular payudara ini memberi info dan manfaat sedikit sebanyak buat para pembaca.