Mengatasi Kanser Payudara

Satu daripada lapan wanita AS akan didiagnosis dengan kanser payudara. Mengatasi kanser payudara adalah satu perjalanan yang harus ditempuhi dengan pelbagai jenis pilihan di sepanjang jalan. Terdapat pilihan mengenai jenis pembedahan payudara, keperluan untuk rawatan tambahan dan pilihan untuk pembinaan semula payudara. Kajian telah mendapati bahawa pembinaan semula payudara menyumbang kepada harga diri wanita dan suatu rasa kesejahteraan Walau bagaimanapun, lebih daripada 70 peratus wanita yang layak untuk pembinaan semula payudara tidak didedahkan tentang semua pilihan yang mereka layak untuk tahu. Pihak media sering menekankan tentang peningkatan  kesedaran mengatasi kanser payudara tetapi kesedaran ini tidak selalu diterjemahkan  dalam kesan positif terhadap penjagaan kesihatan. Setuju ataupun  tidak bahawa keputusan Angelina Jolie Pitt menjalani  pembedahan membuang ovari dan tiub fallopio untuk mencegah kanser ovari adalah satu langkah yang berani dan berani adalah suatu perkara yang perspektif. Walau bagaimanapun, melalui apa yang ditulis di dalam artikel terkini Angelina dalam NY Times “Angelina Jolie Pitt: Diary of  a Surgery”, NY Times, March 24, 2015  tertulis satu mesej yang mengatakan “Pengetahuan ialah satu  kuasa dan wanita perlu membela kesihatan fizikal mereka sendiri. Dialog ini haruslah  kita pegang untuk diri kita sendiri. Angelina Jolie Pitt membuat pilihan selaras dengan sejarah dan gaya hidup beliau. Delphic Maxim pada Kuil Apollo mengatakan “Ketahuilah dirimu sendiri”. Setiap orang didorong oleh motif yang dan sensitiviti yang berbeza secara peribadinya dengan keadaan masing-masing yang unik. Sentiasa ada lebih daripada satu cara untuk menangani sebarang isu kesihatan. Perkara yang paling penting adalah untuk mengetahui mengenai pilihan anda dan memilih yang baik untuk anda dan orang yang anda sayangi.

mengatasi kanser payudara

Setiap wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara perlu mendapatkan rujukan dengan seorang pakar bedah plastik untuk mempelajari tentang semua pilihan rekonstruktif sebelum kanser itu dirawat dan dikeluarkan. Pembinaan semula payudara selepas mastektomi atau lumpektomi umumnya terbahagi kepada dua kategori iaitu pembinaan semula berdasarkan doktor atau pembinaan semula menggunakan tisu seseorang sendiri dikenali juga sebagai pembinaan semula autologous. Pembinaan semula autologous boleh dibahagikan kepada pembinaan semula flap, jumlah pembinaan semula dengan autologous meliputi pemindahan lemak atau gabungan kedua-dua. teknik pembentukan semula tidak semestinya adalah teknik yang terbaik dan seringkali teknik ini digabungkan untuk memberikan hasil yang sangat mengejutkan.

mengatasi kanser payudara dengan autologous

Pembinaan semula payudara yang disusun secara berkala bermaksud lebih daripada satu pembedahan perlu dilakukan untuk membina semula payudara kepada bentuk dan saiz yang lebih semula jadi. Tidak semua pakar bedah plastik adalah sama dan dalam kelemahan seseorang tentunya terletak sesuatu kekuatan orang lain. Bercakap kepada lebih daripada seorang pakar bedah plastik boleh membantu seorang wanita yang terlibat dengan masalah penyakit kanser payudara dan ahli keluarganya  dapat melihat dengan lebih terperinci berikutan cara mengatasi kanser payudara ini. Sebagai penjagaan kesihatan profesional, kami berada di sini untuk membantu anda membuat keputusan yang akan memberi anda kualiti hidup yang terbaik dalam jangka masa panjang. Sebagai penutup artikel beliau Jolie Pitt sendu menulis, ” Ia tidak mudah untuk membuat keputusan ini tetapi ia adalah mungkin untuk mengawal dan menangani sebarang isu kesihatan yang mengenai. Anda boleh mendapatkan nasihat, belajar tentang pilihan dan membuat pilihan yang tepat untuk anda”.

atasi kanser payudara

Semoga artikel tentang mengatasi kanser payudara  ini memberikan sedikit sebanyak manfaat dan info buat para pembaca.