Pantang Larang Pesakit Resdung

Kebiasaannya, penghidap penyakit resdung mempunyai masalah seperti kerap bersin, dengkuran yang kronik, batuk, gata-gatal hidung, mata, telinga dan muka, tidak sedap badan, letih dan berasa sakit kepala, manakala pada tahap yang kronik, penyakit resdung boleh memberi kesan kepada telinga sehingga menyebabkan seseorang itu pekak malah boleh menghilangkan deria bau. Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak. Masalah resdung adalah penyakit berjangkit yang berpunca dari hama Demodex berukuran 0.1mm hingga 0.4mm dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Kuman hama sebenarnya adalah hama yang selalu dikaitkan dengan gejala terasa ingin bersin. Ianya kemudian akan membiak dengan bertelur ke dalam tubuh badan sekiranya tiada apa-apa tindakan diambil untuk menghalangnya. Untuk menangani masalah ini, dinasihatkan agar elakkan diri daripada menghidu karpet, langsir dan tempat yang berhabuk.

Untuk menghalang diri daripada masalah resdung yang kronik, terdapat pantang larang pesakit resdung yang harus diikuti seperti mengelakkan diri daripada memakan makanan berminyak, berlemak dan pedas untuk mengurangkan kadar kolestrol. Penderita kolesterol pada umumnya menghindari makanan berminyak kerana makanan berminyak dianggap sebagai makanan yang akan menyebabkan kadar kolesterol dalam darah menjadi meningkat. Bukan hanya kolesterol, namun banyak penyakit lainnya yang menurut sebagian besar masyarakat dipicu oleh makanan berminyak, seperti jantung, diabetes, darah tinggi, obesitas dan penyakit-penyakit lainnya. Keputusan untuk menghindari makanan berminyak telah diambil banyak orang. Bahkan banyak juga yang meninggalkan minyak goreng dalam proses memasak dan hal ini berpengaruh kepada para penghasil minyak goreng. Sehingga saat ini banyak produk minyak goreng yang memberikan keterangan bahawa minyak goreng tersebut adalah sihat dan bebas kolesterol namun risiko kolesterol dan penyakit lainnya sebenarnya masih timbul. Hal ini disebabkan oleh proses penggunaan minyak goreng untuk memasak. Penggunaan minyak goreng dengan proses pemanasan yang cukup lama akan dapat mengubah  asid lemak tidak tepu menjadi asid lemak tepu kemudian menghasilkan zat radikal bebas yang sangat berbahaya bagi tubuh.

pantang larang pesakit resdung

 

Selain itu, pantang larang pesakit resdung yang harus diikuti adalah elakkan daripada memakan makanan laut. Makanan laut mengandungi banyak kalsium, kolesterol, asid dan iodin. Pengambilan yang terlalu banyak akan mengakibatkan peningkatan kepada paras kolesterol darah yang seterusnya akan membawa kepada serangan jantung. Peningkatan paras kalsium atau garam di dalam darah pula akan mengakibatkan penyakit hipertension atau darah tinggi yang mana akhirnya boleh berlakunya stroke jika tidak dikawal. Manakala asid pula akan menyebabkan bertambahnya asid urik didalam darah mengakibatkan penyakit gaut. Iodin berlebihan pula boleh memberi kesan kepada kelenjar tiroid. Kaedah pengawalan sebaiknya ialah melakukan pengurangan pemakanan ke atas makanan laut dan mengambil sayur-sayuran hijau sebagai makanan tambahan.

pantang seafood bagi pesakit resdung

Akhir kata, terdapat banyak pantang larang pesakit resdung yang harus diikuti agar masalah resdung dapat dirawati dengan cara yang betul dan terbaik.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI