Pembedahan Pembetulan Payudara Tubular

Pembedahan pembetulan payudara tubular mungkin melibatkan pelbagai teknik pembedahan termasuklah pembentukan semula kelenjar susu dalam kombinasi dengan kulit plasty. Locoregional flaps dan prostesis juga boleh diguna pakai dalam pembedahan ini. Pelbagai cara rawatan lain sedang terus diterima pakai seperti penggunaan cantuman lemak seperti yang ditunjukkan dalam kajian 2013 oleh Pusat Régional Léon Bérard . Penggunaan cantuman lemak telah dimulakan dalam usaha untuk mendapatkan alternatif kaedah rawatan yang memberikan hasil yang semulajadi, estetik dan tahan lama. Walau bagaimanapun mendapatkan rawatan yang betul adalah hanya salah satu aspek yang anda perlukan untuk dipertimbangkan. Anda juga mungkin perlu menilai pelbagai aspek yang mungkin berlaku selepas rawatan serta waktu jangkaan berapa lama anda harus tinggal di hospital sepanjang menjalani rawatan. Anda perlu sedar bahawa pembetulan yang lengkap biasanya memerlukan pelbagai prosedur. Pakar bedah anda perlu menjelaskan kepada anda secara teliti  bagaimana proses rawatan keseluruhan berjalan.

pakar bedah pembedahan tubular payudara

Sebaliknya, tempoh masa yang diperlukan untuk melengkapkan pembedahan pembetulan payudara tubular sebenar bergantung kepada tahap keseriusan keadaan anda. Jika anda mempunyai kecacatan tubular payudara yang agak kecil anda boleh mengharap pembedahan untuk tamat pada hari yang sama. Dalam kes-kes yang lebih luas, anda perlu melihat kehadapan untuk tinggal di hospital antara 1 hingga 2 hari. Apabila anda keluar dari pembedahan sudah pastinya anda berfikir untuk menutup kawasan yang telah dibedah. Walau bagaimanapun, jenis pencucian akan berbeza-beza mengikut teknik pembedahan yang yang digunakan. Anda juga mempunyai tiub saliran dipasang pada kedua-dua belah buah dada anda dan mujurlah tiub ini akan dikeluarkan dalam tempoh yang singkat di antara 1 hingga 2 hari. Pesakit biasanya akan mengambil berat tentang berapa lama untuk kembali kepada kehidupan yang normal dan ianya mengambil masa. Realitinya adalah masa pemulihan berbeza bergantung kepada tahap pembedahan yang dijalankan. Gejala-gejala tertentu biasanya jelas mengikut apa jua jenis pembedahan. Pembedahan pembetulan payudara tubular adalah tidak berbeza, oleh itu, anda tidak boleh terlalu cemas apabila anda mengalami gejala-gejala seperti  bengkak, lebam, sakit, ketidakselesaan, kehilangan sementara sensasi dalam areola ,puting dan kulit di sekitarnya, dan pergerakan yang terhad.

pembedahan pembetulan payudara tubular

Terdapat keadaan tertentu apabila anda sebenarnya boleh mengenakan air pada bahagian yang dirawat tidak lama selepas menjalani pembedahan. Dalam keadaan seperti itu, anda boleh mandi sehari selepas pembedahan dan jika ini tidak berlaku anda perlu menunggu sehingga luka sembuh untuk anda senang mengenakan air kepada kawasan tertentu. Pakar bedah anda akan menasihati anda mengenai penggunaan bra, berdasarkan kepada jenis pembedahan yang anda jalani (setiap pembedahan mempunyai set keperluan yang berbeza). Anda juga  perlu mengelak kerja-kerja berat dan aktiviti sukan untuk tempoh 4 minggu. Ini akan membolehkan masa yang cukup untuk luka anda sembuh sambil dapat mengelakkan apa-apa kecederaan yang tidak wajar yang boleh memudaratkan tisu payudara yang halus. Walau bagaimanapun, anda masih boleh melakukan kerja-kerja rumah yang biasa anda lakukan hanya beberapa hari selepas pembedahan. Walaupun anda mengelak daripada melakukan senaman fizikal pada siang hari anda tidak harus lupa tentang apa-apa kemudaratan yang berpotensi berlaku semasa tidur. Jika anda suka tidur di atas perut anda, anda harus menunggu untuk kembali tidur dalam posisi yang anda inginkan sekurang-kurangnya sehingga anda pulih.

penggunan bra yang betul

Semoga artikel tentang pembedahan pembetulan payudara tubular ini mampu memberikan info yang secukupnya buat para pembaca.