Penawar Semulajadi Penyakit Kanser Payudara

Kanser payudara adalah salah satu punca utama kematian wanita. Ia menduduki tangga kedua pada jenis kanser yang paling biasa dan menyebabkan kematian di Amerika Syarikat. Ini adalah sebab mengapa terdapat setiap keperluan dalam menggunakan pelbagai jenis rawatan untuk merawat penyakit kanser payudara. Kanser payudara adalah keabnormalan sel dijumpai di kawasan payudara. Majoriti kes kanser payudara didiagnosis melalui mamogram dimana terdapat ketulan atau keabnormalan secara tiba-tiba berlaku dalam tisu payudara. Tanda-tanda kanser payudara ialah ciri-ciri perubahan pada puting dan bagaimana rasanya. Terdapat juga boleh menjadi pertumbuhan ketulan di dalam dan berhampiran payudara ataupun bahagian ketiak. Rupa fizikal puting juga mungkin berubah dimana bahagian puting mungkin masuk ke bahagaian dalam. Terdapat juga perubahan mendadak dalam saiz dan bentuk buah dada dan payudara juga mungkin kelihatan merah, bengkak dan berbintik-tompok dan akhirnya mungkin kelihatan seperti kulit buah oren.

Diagnosis kanser payudara dilakukan melalui beberapa pemeriksaan klinikal. Orang yang didiagnosis dengan keadaan ini boleh memilih untuk menjalani kemoterapi, terapi hormon, terapi radiasi dan sesi terapi biologi. Rawatan ini banyak bergantung kepada berapa teruknya keadaan ini. Anda juga perlu bersedia bahawa rawatan ini banyak boleh menjejaskan gaya hidup semasa anda. Rawatan ini juga boleh mengubah penampilan fizikal anda kerana ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti keguguran rambut dan kehilangan berat badan. Rawatan semulajadi untuk penyakit kanser payudara juga boleh digunakan untuk mengurangkan kesan-kesan sampingan ubat-ubatan. Ubat-ubatan herba adalah sekutu terbaik anda dalam mengukuhkan sistem imun anda dan atas segala keadaan kesihatan terhadap kesan-kesan buruk sesi kemoterapi.

penawar  penyakit kanser payudara

Walau bagaimanapun, ia juga penting untuk memberitahu doktor anda tentang keputusan untuk mengambil ubat-ubatan herba untuk rawatan anda kerana penggunaan herba kemungkinan memberi kesan dengan ubat yang anda ambil daripada pihak doktor. Essiac merupakan herba yang telah dikaji potensinya sebagai penawar semulajadi penyakit kanser payudara. Ramai pakar percaya bahawa dengan kajian yang mencukupi, mereka akan dapat mengetahui bagaimana Essiac boleh membantu wanita yang mengalami kanser payudara. Minyak ikan juga telah diberikan pertimbangan yang teliti dimana minyak ikan mengandungi kandungan lemak asid tepu omega 3 yang penting dalam fungsi sistemik seluruh badan kita. Ia juga mempunyai ciri-ciri anti -radang yang boleh membantu mengurangkan risiko radang disebabkan oleh kanser.

essiac merawat penyakit kanser payudara

Kandungan ginseng Cina merupakan herba penawar semulajadi penyakit kanser payudara yang boleh membantu menormalkan hormon dalam badan kita serta boleh memulihkan keharmonian dan keseimbangan dalam badan kita. Astralagus adalah herba lain yang boleh digunakan semasa anda masih menjalani sesi kemoterapi dimana kandungan herba ini mampu memperbaiki sistem imun anda. Ia telah diyakini bahawa salah satu faktor yang mencetuskan penyakit kanser payudara adalah ketidakseimbangan dalam tahap estrogen dan progesteron seseorang. Untuk mengurangkan risiko kanser dinasihatkan agar anda mencuba untuk mengambil ubat semula jadi yang direka khas dalam menggalakkan sistem imun yang lebih kuat dan mengekalkan keseimbangan hormon dan kestabilan badan anda. Serai juga merupakan salah satu penawar semulajadi penyakit kanser payudara. Serai sangat berkesan menghalang percambahan semua bahagian sel, walaupun dengan perbezaan yang ketara dari segi kepekatan yang diperlukan untuk kesan ini. Kepekatan terendah serai diperlukan untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser kolon dan neuroblastoma in-vitro (sejenis kanser sel-sel saraf yang berlaku pada kanak-kanak dan bayi). Minyak pati serai terbukti berkesan untuk menghadkan percambahan sejenis kanser payudara dan kanser penghubung tisu.

serai merawat kanser payudara

Sebagai penutup kata, diharapkan agar artikel penawar semulajadi penyakit kanser payudara ini mampu membantu para pembaca dalam mendapatkan sedikit sebanyak info mengenai isu tentang rawatan kanser payudara ini.