Pengurangan Saiz Dan Bentuk Payudara

Pengurangan saiz dan bentuk payudara adalah satu kaedah pembedahan untuk mengurangkan saiz payudara. Buah dada yang terlalu besar boleh menyebabkan kesakitan fizikal di bahagian belakang dan bahu anda kemudian membuatkan ia sukar untuk bersenam serta boleh membuat anda berasa kurang menarik dan sukar untuk membeli-belah pakaian yang anda minati. Satu pembedahan pengurangan payudara akan memperbaiki masalah ini dengan membuang kulit dan tisu payudara yang berlebihan. Di antara sebab perlunya pembedahan pengurangan saiz payudara ini adalah kerana anda mungkin mempunyai masalah mencari baju, coli dan pakaian mandi yang sesuai. Kulit di bawah payudara anda boleh menjadi buruk serta menambah kepada rasa sakit di bahagian belakang anda gara-gara membawa berat tambahan pada sekitar payudara dan tali coli mungkin menyakiti bahu anda. Ini merupakan isu fizikal kebanyakan wanita dengan dada yang besar kerana mereka berasa lebih teruk tentang penampilan mereka jika dada mereka lebih besar berkadaran dengan seluruh badan mereka. Pengurangan payudara akan membawa saiz payudara anda sesuai dengan rangka tubuh serta bahagian dada anda akan menjadi lebih terkawal. Prosedur ini akan membantu mengurangkan ketidakselesaan fizikal dan emosi yang disebabkan oleh saiz payudara anda.

tekanan emosi

Individu yang sesuai untuk pengurangan saiz dan bentuk payudara ini haruslah berada di dalam kesihatan fizikal dan mental yang baik. Calon harus mempunyai pandangan yang positif dan harapan yang realistik terhadap keputusan pembedahan serta perlu mematuhi prosedur untuk kebaikan dirinya bukan untuk memuaskan hati orang lain. Dalam rundingan awal bersama Lembaga Pakar Bedah Plastik Berdaftar, mereka akan melaksanakan pemeriksaan fizikal pada bahagian payudara anda. Ini mungkin termasuk mengambil gambar dan menggunakan program komputer pengimejan untuk melihat anggaran hasil akhir anda. Pakar bedah akan menilai saiz, bentuk buah dada, otot dan juga keadaan kulit anda. Pakar bedah akan mengambil kira kebimbangan tentang saiz payudara anda yang besar dan membantu anda untuk  membuat keputusan mengenai saiz apa yang anda inginkan setelah menjalani pembedahan. Prosedur akan diteruskan dengan proses pembedahan pengurangan saiz payudara termasuk dengan berapa banyak jumlah tisu yang akan dikeluarkan untuk mencapai matlamat anda serta anda juga akan dibekalkan dengan sebelum dan arahan penjagaan selepas pembedahan. Pakar bedah anda mungkin akan menjalankan beberapa ujian makmal untuk memastikan anda berada dalam keadaan sihat sebelum pembedahan dimana anda harus berhenti merokok sekurang-kurangnya enam minggu sebelum pembedahan serta berhenti makan dan minum pada waktu yang diarahkan malam sebelum pembedahan. Pakar bedah mungkin menasihati anda agar berhenti mengambil sebarang ubat penipisan darah atau makanan tambahan seperti herba kira-kira dua minggu sebelum pengurangan saiz payudara dijadualkan. Pakar bedah anda mungkin meminta anda untuk mendapatkan mamogram pra-pembedahan untuk mengesan apa-apa isu berkaitan dengan payudara sebelum pembedahan. Jika anda tidak berada pada berat badan ideal  maka seharusnya anda perlu mendapatkannya sebelum menjalani pembedahan kerana berat badan yang berlebihan kemungkinan memberi kesan buruk selepas pembedahan.

pengurangan saiz dan bentuk payudara

Keputusan amat jelas kelihatan selepas pembedahan  tetapi keputusan akhir anda akan menjadi lebih jelas selepas bengkak semakin menghilang dan tisu-tisu payudara kembali kepada kedudukan baru mereka. Ia boleh mengambil masa sehingga enam bulan untuk ini berlaku dan untuk parut mulai  pudar. Kehilangan berat badan yang berlebihan akan mempunyai kesan serta-merta kepada aktiviti fizikal anda dan keupayaan anda untuk bersenam. Rupa baru payudara akan bertahan selama beberapa tahun bagaimanapun graviti dan penuaan akan menjejaskan kedudukan payudara. Hamil atau pengurangan berat badan  juga boleh memberi kesan kepada keputusan pembedahan dengan pembesaran saiz payudara. Jika anda tidak berpuas hati dengan kedudukan payudara anda sekarang , anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan pembedahan payudara. Pengurangan saiz dan bentuk payudara datang dengan pelbagai  risiko sama seperti semua pembedahan lain. Risiko-risiko ini termasuklah jangkitan , pendarahan, tindak balas terhadap ubat bius, perubahan dalam sensasi kulit, perubahan warna kulit, asimetri payudara, puting asimetri, kerosakan saraf, kehilangan sensasi puting, rasa tidak puas hati dengan keputusan pembedahan dan keperluan untuk pembedahan payudara untuk kali kedua. Pilih Lembaga Pembedahan Plastik Berdaftar  untuk melakukan pembedahan pengurangan saiz payudara kerana ia adalah salah satu cara terbaik untuk mengurangkan risiko komplikasi. Pakar Bedah yang berdaftar mempunyai latihan dan kepakaran yang diperlukan untuk melaksanakan prosedur dengan pemerhatian yang lebih teliti bagi setiap perincian. Mereka mempunyai  kakitangan terlatih dan kemudahan perubatan terbaik untuk membantu mencegah komplikasi yang timbul serta mereka mengikuti semua arahan sebelum dan selepas pembedahan. Anda juga akan membantu mengelakkan komplikasi selepas pembedahan kerana pakar bedah anda akan membincangkan risiko dengan lebih terperinci dalam temujanji perundingan anda.

berbincang dengan pakar anda dengan teliti

Diharapkan agar artikel tentang pengurangan saiz dan bentuk payudara ini sedikit sebanyak memberikan pencerahan tentang isu saiz payudara.