Perubatan Kemoterapi Bagi Menyembuhkan Penyakit Kanser Payudara

Kemoterapi adalah salah satu rawatan yang paling berkesan untuk penyakit kanser. Kemoterapi ialah penggunaan ubat-ubatan tertentu dalam merawat penyakit tertentu dan juga perubatan kemoterapi bagi menyembuhkan penyakit kanser payudara. Antibiotik juga adalah sejenis kemoterapi ubat-ubatan. Dalam dunia serba moden ini, kemoterapi sering dirujuk sebagai rawatan untuk keadaan tertentu iaitu kanser dan ini adalah kerana ia banyak digunakan oleh pesakit kanser. Kemoterapi ini mampu bergerak dalam aliran darah badan mencapai kepada sel-sel kanser dalam organ-organ tertentu yang belum dikeluarkan melalui pembedahan atau melalui rawatan radiasi. Kemoterapi mampu menghentikan atau memperlahankan pengeluaran sel-sel kanser daripada terus merebak dalam badan. Ada 3 cara di mana, kemoterapi digunakan dalam kanser payudara dan ini adalah sebagai rawatan utama untuk kanser tertentu sebagai langkah pencegahan untuk kanser berulang dan sebagai salah satu cara untuk menghilangkan gejala-gejala yang disebabkan oleh kanser.

Keberkesanan perubatan kemoterapi bagi menyembuhkan penyakit kanser payudara ini telah diketahui secara meluas di seluruh dunia. Ia telah digunakan untuk pesakit kanser terutamanya kepada mereka yang berada di peringkat akhir penyakit . Apabila pesakit sedang mengalami kanser peringkat akhir, kemoterapi biasanya satu-satunya pilihan yang pengamal perubatan punyai sebagai rawatan untuk pesakit itu. Ini adalah kerana sel-sel kanser kanser peringkat akhir mempunyai kemungkinan besar merebak ke bahagian-bahagian tertentu dalam badan di mana pembedahan atau rawatan lain tidak boleh menyembuhkan penyakit kanser ini dan kemoterapi adalah satu-satunya rawatan yang boleh membunuh sel sel kanser pada peringkat ini. Walaupun kemoterapi dianggap sebagai rawatan kanser payudara yang efektif, ini tidak dapat dipastikan dalam menyembuhkan penyakit ini secara keseluruhan tetapi masih, ini merupakan sejenis rawatan kanser yang mempunyai penarafan tertinggi bagi pesakit kanser untuk terus hidup.

perubatan kemoterapi bagi menyembuhkan penyakit kanser payudara

Ubat kemoterapi untuk kanser payudara diberikan sama ada secara lisan ataupun secara masuk terus ke dalam saluran darah menggunakan jarum. Dadah ini mempunyai kapasiti untuk memasuki ke dalam aliran darah dan apabila ia ada dalam saluran darah, mereka akan pergi ke setiap bahagian badan termasuk payudara, mencari sel-sel kanser yang sedia ada dan membunuh mereka. Ubat kemoterapi tidak hanya mensasarkan kepada sel-sel kanser pada payudara tetapi dalam semua bahagian badan dan dengan itu, ia dipanggil sebagai sejenis rawatan kanser payudara yang sistematik. Apabila ubat ini pergi ke seluruh bahagian badan, keberkesanan untuk menghapuskan penyakit ini benar-benar  tinggi kerana ubat-ubatan juga akan menghentikan penyebaran sel-sel kanser di seluruh badan. Jangka masa rawatan kemoterapi boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis kanser, reaksi ubat-ubatan dalam badan pesakit dan jenis ubat-ubatan yang diberikan kepada pesakit kanser.

ubat ubatan merawat kanser

Selain daripada hanya merawat kanser payudara, kemoterapi juga berkesan dalam mencegah berulangnya sel-sel kanser dalam badan. Dalam kebanyakan kes, kanser yang dialami oleh pesakit yang lebih daripada sekali adalah kerana sel-sel kanser ini telah merebak ke bahagian-bahagian yang lain di dalam badan. Ubat kemoterapi masih terus diberikan walaupun pesakit tersebut telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit kanser payudara ini untuk memastikan bahawa semua sel-sel kanser dibunuh bukan sahaja di bahagian payudara tetapi juga dalam semua organ-organ untuk mencegah berulangnya penyakit kanser. Beberapa terapi perubatan kemoterapi bagi menyembuhkan penyakit kanser payudara dapat memanjangkan umur untuk beberapa tahun tetapi secara umumnya dengan harga yang tinggi beserta kesan sampingan buruk. Walaupun seorang wanita bernasib baik untuk terus hidup, badannya sudah sama sekali sudah rosak. Penggunaan terapi kimo dalam rawatan kanser adalah semata-mata pertaruhan dan ia mungkin tidak bernilai jika diambil secara serius. Kadang-kadang ia berfungsi dan kadang-kadang ia tidak dan kebanyakan masa ia boleh memburukkan lagi keadaan. Ia seolah-olah satu langkah yang bijak untuk mencari terapi alternatif yang mempunyai rekod terbaik.

perubatan kemoterapi

Akhir kata, diharapkan agar artikel tentang perubatan kemoterapi bagi menyembuhkan penyakit kanser payudara ini mampu memberi sedikit sebanyak info tentang cara merawat kanser payudara.