Rawatan Denggi Dengan CMD

Penyakit denggi adalah suatu penyakit berjangkit berbahaya yang boleh membawa maut kerana sehingga kini belum ada penawar untuk mengubati penyakit ini. Denggi biasanya terjadi di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak akibat dari gigitan nyamuk aedes. Penyakit ini biasanya berlangsung selama 10 hari dan kadang-kadang memerlukan masa yang lama untuk pulih sepenuhnya. Penyakit denggi kerap berlaku di kawasan bandar berbanding  dengan luar bandar. Penyakit denggi  adalah disebabkan oleh sejenis virus yang dipanggil virus denggi. Virus ini tergolong di dalam keluarga togaviridae yang merupakan virus yang berkembang biak dalam serangga. Terdapat 4 jenis serotype virus yang telah dikenalpasti iaitu den 1, den 2, den 3 dan den 4. Semua jenis serotype ini boleh merangsang pembentukan antibodi yang berbeza. Tanda-tanda demam denggi ini bergantung kepada usia pesakit tersebut. Bagi bayi atau kanak-kanak ciri utama ialah ruam yang disertai oleh demam panas manakala orang dewasa dan remaja pula demam kuat yang muncul dengan tiba-tiba yang berlangsung selama 2 hingga 7 hari, sakit kepala, sakit di belakang mata, sakit otot dan sendi yang diikuti oleh ruam yang timbul pada hari ketiga hingga keempat. Bintik-bintik merah di bawah kulit juga boleh didapati dan hasil daripada ujian makmal menunjukkan jumlah leukosit dan platlet dalam darah menurun.

Di antara rawatan yang efektif dalam merawat penyakit denggi ialah rawatan denggi dengan CMD. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa punca kita menghidap sesuatu penyakit adalah disebabkan kandungan asid yang tinggi di dalam badan yang boleh menyumbang kepada penyakit. Selain itu tabiat pemakanan kebanyakan rakyat Malaysia seperti mengambil makanan segera dan air berkarbonat juga menyumbang kepada ketinggian tahap keasidan dalam badan. Badan kita berfungsi dengan baik apabila ianya tidak terlalu asid juga tidak terlalu beralkali. Malangnya kebanyakan badan kita telah menjadi berasid disebabkan oleh pemakanan, minuman, tekanan dan pencemaran yang berada di sekeliling kita. Keasidan atau kealkalian di ukur dengan “pH” yang bermula dari pH0 pada bahagian asid kepada pH14 pada bahagian alkali. Tahap pH yang neutral adalah pH7. Sistem darah kita sentiasa berusaha untuk melengkapkan diri mereka dalam julat yang sempit pH 7.35 – 7.45 dan dengan meminum air beralkali membantu badan mengekalkan tahap pH yang sihat.

asid dalam badan punca penyakit

Rawatan denggi dengan CMD sangat berkesan kerana virus denggi perlu keadaan berasid untuk merebak dan menjangkiti sel-sel platlet yang lain. Maka dengan CMD, anda dapat mengurangkan kandungan asid di dalam darah dari merebaknya virus denggi serta boleh dihalang atau direncatkan pertumbuhan virus denggi. Virus denggi mesti disekat dahulu supaya sistem pertahanan badan dapat melawan dan menghapuskan sisa-sisa virus denggi di dalam badan. CMD adalah air beralkali yang boleh meneutralkan asid, secara tidak langsung ia boleh menaikkan platlet darah ke paras yang normal.

rawatan denggi dengan CMD

Maka rawatlah denggi melalui rawatan denggi dengan CMD kerana ia terbukti keberkesanannya.