Risiko Pembedahan Pembesaran Saiz Payudara

Adakah anda mempertimbangkan untuk menjalani pembedahan pembesaran payudara dilakukan tetapi anda mahu tahu mengenai risiko-risiko yang boleh bakal timbul. Beribu-ribu prosedur tentang payudara ini dijalankan setiap tahun dengan keputusan yang berjaya, walau bagaimanapun ada sesetengah yang membuat kesilapan akibat daripada risiko yang berkaitan dengan prosedur. Salah satu risiko pembedahan pembesaran saiz payudara ini adalah parut. Ia adalah perkara biasa setelah melakukan pembedahan dimana sejumlah parut yang akan muncul kira-kira selama satu atau dua tahun selepas menjalani pembedahan. Ianya mustahil untuk menyembunyikan parut tersebut walaupun melalui pemakaian coli dan mengenakan pakaian secara betul. Jika parut ini tidak dijaga dan dikawal ianya mungkin menyebabkan bekas parut semakin teruk dan tidak akan pudar.

parut memberi kesan pada kawasan payudara

Risiko pembedahan pembesaran saiz payudara kedua adalah jangkitan. Jangkitan ini adalah risiko yang berkaitan dalam apa-apa jenis pembedahan dan dalam kes ini ia adalah komplikasi yang paling biasa. Tanda-tanda jangkitan akan kelihatan di mana-mana antara satu hingga enam minggu selepas pembedahan termasuklah bengkak, demam, bau busuk, kemerahan dan kesakitan. Jenis jangkitan yang paling menjadi kebiasaan adalah staphylococcus (staph) yang boleh dirawat dengan penggunaan antibiotik serta penyaliran luka. Risiko pembedahan pembesaran saiz payudara seterusnya ialah keadaan puting atau rasa payudara berubah. Sesetengah pesakit melaporkan perasaan kembali normal dalam masa beberapa minggu selepas prosedur dijalankan manakala yang lain melaporkan jumlah kehilangan sensasi di kawasan yang terjejas. Adalah penting untuk diambil perhatian bahawa sensasi erotik biasanya tidak terjejas. Risiko hilang rasa sakit adalah lebih tinggi jika prosedur yang melibatkan penyusunan semula puting. Seterusnya ialah perubahan pada bentuk dan saiz payudara dimana apa-apa perubahan boleh berlaku semasa proses penyembuhan mengikut prosedur dan ia juga kemungkinan kesan daripada pembedahan yang tidak dijalankan mengikut cara yang betul . Walaupun kehilangan separuh atau keseluruhan putting ini jarang berlaku, ianya telah berlaku beberapa kali akibat kerosakan pada tisu payudara semasa pembedahan dimana kehilangan bekalan darah ke kawasan yang boleh membawa kepada kehilangan areola atau puting. Risiko pembedahan payudara yang seterusnya ialah kesukaran dalam penyusuan bayi. Sebahagian besar penyusuan bayi tidak terganggu selepas pembedahan tetapi sesetengah wanita melaporkan untuk menghasilkan susu ibu yang mencukupi adalah sangat sukar. Kesan sampingan seterusnya adalah dari segi anestesia. Sebelum pembedahan, anestesia am diberikan kepada pesakit melalui suntikan atau melalui gas topeng. Pesakit yang memberikan reaksi kepada anestesia biasanya bagi mereka yang mempunyai keadaan kesihatan yang menbimbangkan dimana risiko ini tidak diperhatikan pada individu yang sihat. Tanda-tanda tindak balas yang buruk termasuklah pening, loya, menggigil, muntah dan sakit otot.

penyususan bayi terganggu selepas  pembedahan pembesaran saiz payudara

Selain itu, risiko yang bakal dihadapi ialah Hematoma. Ini adalah satu keadaan yang merujuk kepada pengumpulan darah di insisi penglihatan terperangkap. Jika tidak ditangani, keadaan ini boleh membawa kepada pembentukan tisu parut, jangkitan dan kesakitan. Hematomas kecil tidak menimbulkan risiko kerana mereka mudah diserap semula ke dalam badan. Walau bagaimanapun, yang lebih besar akan memerlukan pembedahan untuk mengeluarkannya. Jika prosedur pembesaran payudara digabungkan dengan implan payudara maka ada risiko lain yang berkaitan seperti beralun, pecah, contouring, pengumpulan cecair dan kebocoran. Risiko yang dinyatakan perlu dibincang secara menyeluruh dengan pakar bedah anda sebelum prosedur berjalan. Melalui perundingan dengan pakar bedah, anda akan mempunyai peluang untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan apa-apa kesan sampingan buruk yang bakal berlaku.

risiko pembedahan pembesaran saiz payudara

Semoga artikel tentang risiko pembedahan pembesaran saiz payudara ini memberi sedikit sebanyak penjelasan tentang kesan kesan sampingan yang bakal berlaku setelah pembedahan berjaya.