Tanda Dan Gejala Kanser Payudara

Adalah sangat penting bagi setiap dan tiap-tiap seorang daripada kita untuk mengetahui tanda dan gejala kanser payudara bagi kita untuk kita mengesan apa yang akan menjadi cara yang mungkin dan paling berkesan untuk mengatasi masalah ini. Tanda-tanda tertentu yang pertama dan gejala bagi penyakit ini adalah ketulan yang berbeza daripada tisu sekitar sekitar payudara. Dikatakan bahawa jika seorang wanita berasa ketulan di bahagian payudara, maka ia adalah kanser. Lebih daripada 80 peratus daripada kes-kes kanser payudara ditemukan dengan cara ini dan ini adalah berdasarkan daripada “Merck Manual”. Tanda-tanda objektif pertama atau tanda-tanda kanser payudara ditemui dengan cara menjalani mamogram ataupun dikesan oleh doktor. Nodus limfa yang terletak di bahagian ketiak adalah di mana ketulan dijumpai dan tulang selangka juga boleh menjadi tanda kanser payudara.

ujian mamogram

Tanda dan gejala kanser payudara selain daripada ketulan mungkin juga termasuk perubahan dalam saiz payudara dan bentuk payudara juga, lubang-lubang kecil kelihatan pada kulit, penyongsangan putting atau pelepasan tunggal puting yang spontan. Sakit pada bahagian payudara bukanlah satu kata putus yang boleh dipercayai bagi menentukan kehadiran atau ketiadaan kanser payudara, tetapi ia juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang berkaitan menyusukan seperti masalah penyakit mastodynia. Jika sel-sel kanser payudara masuk ke dalam limfa dermis dengan cara paksaan, salur limfa kecil pada kulit payudara, kanser payudara keradangan merupakan keradangan yang menyerupai pada kulit. Tanda-tanda kanser payudara keradangan merangkumi kesakitan, payudara bengkak, atas segala kehangatan dan kemerahan payudara dan juga tekstur kulit yang kelihatan seperti kulit oren dan dipanggil atau dirujuk sebagai “peau d’orange”. Satu lagi gejala kompleks yang terdapat pada jenis penyakit ini adalah penyakit “Paget” di bahagian payudara dan gangguan ini dikenali sebagai eczamatoid. Dengan cara ini perubahan akan dikesan pada warna kulit dimana ia akan menjadi merah dan kulit puting akan mempunyai tekstur mengelupas ringan. Penyakit “Paget” di payudara semakin menjadi dan tanda-tandanya terdiri daripada masalah kegatalan dan peningkatan sensitiviti kulit, kulit terbakar dan ia amat menyakitkan. Sebenarnya hampir separuh daripada wanita yang didiagnosis dengan Paget juga mengalami benjolan pada payudara.

kesan peau d orange

Kanser yang merebak lebih jauh daripada organ asal dipanggil sebagai penyakit metastatic. Kanser payudara metastatik boleh menyebabkan tanda dan gejala kanser payudara bergantung kepada lokasi metastatik. Lokasi biasa Metastasis ini boleh didapati di dalam tulang, di dalam hati, dalam paru-paru dan bahagian otak. Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan kadang-kadang boleh menjadi petunjuk penyakit, tanda-tanda ini juga boleh ditentukan seperti demam dan menggigil. Kadangkala, bahagian tulang dan sendi boleh menjadi tanda serta penyakit kuning atau tanda-tanda neurologi tetapi tanda-tanda ini tidak begitu khusus kerana ia juga boleh menjadi tanda dan gejala apa-apa penyakit lain.

tanda dan gejala kanser payudara

Sentiasa ingat bahawa kebanyakan tanda dan gejala kanser payudara tidak semestinya seperti apa yang telah dinyatakan. Mastitis dan fibro adenoma payudara adalah penyakit payudara benigna dan sebab-sebab dan  tanda-tanda gangguan payudara lebih biasa. Kedua-dua pesakit dan doktor perlu mengambil serius pembangunan baru tanda-tanda dan gejala-gejala yang mungkin berlaku, kerana mungkin terdapat keadaan bahawa penyakit kanser payudara boleh berlaku pada usia yang muda.