Tanda-Tanda Masalah Penyakit Kanser Payudara

Kes kanser semakin meningkat dengan pesat setiap hari. Terdapat begitu banyak jenis kanser yang hampir mustahil bagi seseorang mengetahui bahawa dirinya mendapat penyakit kanser dan salah satu bentuk kes kanser yang paling meningkat dengan pesat adalah kanser payudara. Adalah penting bagi kita untuk mengetahui apa tanda-tanda masalah penyakit kanser payudara supaya kita boleh mendapatkan rawatan yang diperlukan dengan awal sekaligus meningkatkan peluang kita untuk menjalani pemulihan awal. Kes kanser payudara semakin meningkat sejak tahun 1970-an dan kenaikan ini sering dipersalahkan atas sebab gaya hidup barat moden. Ia adalah bentuk kanser yang biasa duduk di tangga kedua di seluruh dunia dan merupakan penyebab nombor 5 kes kematian akibat kanser. Bagi wanita Amerika Utara, ia adalah punca nombor 2 kematian kanser selepas kanser paru-paru.

tanda-tanda masalah penyakit kanser payudara

 Tanda-tanda masalah penyakit kanser payudara biasanya ialah bahagian payudara sakit atau terdapat satu bentuk ketulan menyakitkan. Sejak penciptaan mamogram payudara, kanser payudara didapati sebagai nodul asimptomatik sebelum apa-apa gejala timbul. Apabila kanser ini telah merebak ke bawah kulit yang dikenali sebagai kulit limfa ia boleh mewakili dirinya sebagai radang kulit dan radang ini boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, kemerahan dan kehangatan. Kanser payudara juga boleh mewakili dirinya sebagai penyakit metastatik bermakna ia boleh merebak ke kawasan lain dalam badan. Tempat-tempat biasa ia merebak ialah tulang, hati, paru-paru dan otak. penurunan berat badan yang tidak dijangka dan ianya boleh menjadi satu lagi gejala kanser jenis ini serta masalah pada tulang dan kesakitan pada bahagian tulang yang bersambung. Sejak jenis kanser ini menjadi kes kanser yang semakin lebih biasa, doktor telah menggalakkan semua wanita untuk mendapatkan x-ray mamogram biasa. Mamogram x -ray agak cepat, murah, tepat dan boleh didapati di kebanyakan negara. Mamogram telah menunjukkan dapat mengurangkan kadar kematian kanser payudara sebanyak 20 atau 30 peratus.

mamogram bagi mengesan kanser payudara

Pemeriksaan sendiri payudara perlu menjadi sebahagian daripada rutin pemeriksaan kesihatan bulanan bagi setiap perempuan  dan anda mesti menemui pakar perubatan kanser payudara jika anda mengalami apa-apa perubahan pada payudara. Wanita lebih daripada empat puluh tahun atau berisiko tinggi untuk penyakit itu harus mempunyai mamogram tahunan serta pemeriksaan fizikal oleh doktor. Lebih awal tumor payudara dikesan, lebih baik adalah peluang menewaskan ia. Proses sebenar pengesanan penyakit ini boleh mengambil masa beberapa minggu dan juga melibatkan beberapa jenis peperiksaan. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda mengetahui gambaran yang lebih besar, anda dapat membuat keputusan dengan lebih efektif. Bersama-sama dengan doktor anda, anda boleh menyediakan pelan rawatan bertujuan hanya untuk anda. Pada mulanya, tumor payudara mungkin tidak memberi apa-apa tanda-tanda. Keradangan mungkin terlalu kecil untuk anda kesan atau sebarang perubahan tidak normal mungkin anda dapat perhatikan sendiri dan ia mungkin tanda-tanda masalah penyakit kanser payudara.

tanda-tanda radang kulit penyakit kanser payudara

Oleh kerana peningkatan dalam kes kanser payudara, terutamanya di Amerika Utara, lebih ramai orang menyedarinya.  Adalah penting bagi kita untuk mengetahui apa tanda-tanda masalah penyakit kanser payudara supaya kita boleh berjumpa dengan doktor lebih awal. Ironinya, walaupun masalah kanser payudara adalah yang paling biasa di kalangan wanita, lelaki juga boleh mendapat kanser jenis ini . Oleh itu, adalah amat penting bahawa kita perlu memberi tumpuan kepada tubuh badan kita terutamanya bahagian payudara kita dan mengelakkan mana-mana pertumbuhan kanser sebelum ia menjadi satu masalah yang besar kepada diri sendiri. Pemeriksaan berkala kendiri pada tubuh badan kita terutamanya bahagian payudara perlu digalakkan.