Tanda-Tanda Resdung

Rasa resdung merupakan keradangan atau tersumbat di salah satu daripada tiga saluran daripada sinus maxillary, ethmoidal dan sfenoidakibat iaitu alergi atau jangkitan virus, bakteria atau kulat. Setiap resdung mempunyai kaitan pada hidung yang membolehkan berlakunya mukus dengan pertukaran udara. Sinus maxillary terletak di pipi, sinus ethmoidal dalam kedua-dua mata mnakala sinus sfenoid terletak di belakang dahi. Sinus menghasilkan mukus atau cecair yang diguna untuk membersihkan rongga hidung, melembapkan kain lapisan nipis di atas hidung dan tekak, resonans bunyi bantuan, bantuan kira-kira kepala serta menambah tekanan ke atas perubahan tekanan udara dan kelembapan udara. Jika berlakunya bengkak dan tersumbat disebabkan oleh virus, bakteria atau kulat pada saluran sinus, maka timbulah penyakit resdung. Punca penyakit resdung  yang utamanya adalah disebabkan oleh jangkitan virus. Ianya berlaku apabila jangkitan virus di bahagian atas saluran pernafasan seperti selesema dan yang keduanya ialah bakteria. Di dalam badan kita ada sejenis bakteria yang berbahaya di bawah keadaan normal contohnya ialah Haemophilus influenzae dan Streptococcus pneumoniae, tetapi jika ketahanan badan berkurangan atau saluran sinus yang tersumbat disebabkan oleh selesema atau jangkitan virus lain, maka bakteria tidak berbahaya pada mulanya ia akan membiak dan menyerang saluran sinus dan jangkitan sinus akan berlaku.

Terdapat banyak tanda-tanda resdung dan salah satunya ialah hidung tersumbat. Terseksa dan menyusahkan, mungkin itulah perasaan yang dialami ketika mengalami masalah hidung tersumbat. Walaupun bukan merupakan suatu jenis penyakit yang membahayakan, namun faktanya gangguan hidung tersumbat cukup menyeksakan. Selain daripada menyebabkan kesulitan bernafas, gangguan hidung tersumbat juga menyebabkan spekulasi berkata-kata yang menjadi pelik, sehingga menyebabkan ianya menjadi bahan gurauan. Menurut pelbagai sumber, hidung yang tersumbat boleh sahaja disebabkan oleh terjadinya peradangan pada rongga hidung sehingga lendir hidung terhasil dalam purata yang berlebihan dan menutup sebagian atau keseluruhan saluran hidung. Dinasihatkan jika gangguan hidung tersumbat ini tidak mengganggu aktiviti harian maka ada baiknya segera mengambil tindakan agar masalah ini dapat diatasi.

tanda-tanda resdung

Tanda-tanda resdung seterusnya ialah sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang. Dalam keadaan normal, seseorang akan bernafas menggunakan hidung manakala dalam keadaan sesak nafas dan untuk mencukupkan keperluan oksigen, seseorang akan bernafas menggunakan mulut.  Udara melalui mulut akan mengeringkan tekak dan menyebabkan hilang suara. Mulut tiada filter ataupun penapis untuk menghalang kotoran iaitu debu, bahan kimia atau kuman dari memasuki tekak. Kotoran ini melukakan mulut dan menyebabkan ulser yang banyak sementara kuman akan menyebabkan jangkitan di tekak. Seseorang akan bernafas menggunakan dada dan apabila otot-otot dada dan otot belakang terpaksa bekerja untuk bernafas, proses bernafas tidak boleh berhenti untuk berehat maka sampai pada satu tahap otot-otot ini akan sakit dan menyebabkan sakit tekak berpanjangan.

sesak nafas tanda resdung

Akhir kata, semoga artikel tentang tanda-tanda resdung ini sedikit sebanyak memberi info kepada para pembaca.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI