Tips Agar Bayi Kulit Putih

Cara merawat kulit bayi memang agak susah. Ketika berada di dalam kandungan  ibu selama sembilan bulan, bayi dilindungi oleh rahim yang membuatkannya sangat nyaman dan terlindung. Ketika lahir ke dunia, bayi kecil harus kembali beradaptasi dengan lingkungan kawasan sekitarnya. Ketika menjangkau usia 0-6 bulan, masalah yang sering terjadi pada bayi adalah masalah pada kulit. Terdapat banyak punca asal baju bayi sebenarnya yang menyebabkan kulit para bayi bermasalah, dimulakan dengan faktor cuaca dan kualiti air yang kurang memuaskan. Dalam keadaan tertentu, kulit bayi akan sangat mudah menjadi merah, terutamanya pada bahagian  kulit pipi, kulit lutut, kulit punggung dan kulit siku. Beberapa bahagian kulit bayi tersebut tentu sahaja memerlukan cara perawatan yang bukan hanya tepat, tetapi juga cermat dan cepat. Bagi ibu-ibu yang sudah berpengalaman, merawat kulit bayi mungkin merupakan hal yang sangat mudah dan dapat dilakukan sendiri tetapi bagi ibu muda yang baru melahirkan seorang anak, tentu saja harus banyak mencari informasi tentang cara merawat kulit bayi usia 0-6 bulan. Kulit bayi sangat sensitif dan anda dituntut untuk lebih berhati hati dalam memilih sabun untuk bayi kerana tidak semua jenis sabun sesuai untuk bayi. Seeloknya, jangan gunakan sabun anti bakteria untuk kulit bayi kerana tekstur kulit bayi yang masih sangat tipis kerana jika terkena sabun anti bakteria akan menyebabkan mudah terkena iritasi.

Bagi para ibu mengandung, tips agar bayi kulit putih adalah dengan mengamalkan minum soya. Kacang soya merupakan makanan seimbang yang sangat baik dan lebih murah daripada daging, susu atau telur. Ianya mengandungi 50 peratus protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2 kali lebih daripada kacang tanah, 11 kali lebih daripada susu dan 3 kali lebih daripada telur. Ia kaya dengan bahan mineral seperti kalsium, sodium, magnesium, iron and phosphorous. Ia juga kaya dengan vitamin A,B,C,D dan lecithin. Kacang soya boleh dijadikan bahan penganti susu bagi bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu. Kacang soya mudah dicerna dan mengandungi semua asid amino yang diperlukan untuk membina dan membaiki tisu badan yang rosak serta membekalkan tenaga.

kacang soya penyebab kulit bayi putih Seterusnya, tips agar bayi kulit putih adalah dengan minum air kelapa muda. Air kelapa muda sebagai sumber tenaga yang mengandungi glukosa dan kaya dengan mineral seperti natrium, kalium, kalsium dan magnesium. Sebagai isotonik semulajadi yang kaya dengan mineral dan memiliki elektrolit cair yang sama dengan kandungan cairan di dalam tubuh tentu sahaja air kelapa sangat berguna untuk menghindari dehidrasi dan sangat pantas  memulihkan stamina. Ibu hamil memerlukan lebih banyak air berbanding orang lain yang berada dalam keadaan normal. Dehidrasi selama kehamilan akan menyebabkan masalah kesihatan diantaranya sakit kepala bahkan dapat mengurangi kontraksi yang mengakibatkan kelahiran pramatang.

tips agar kulit bayi putih

Akhir kata, diharapkan artikel tentang tips agar bayi kulit putih ini membantu para pembaca dalam mendapatkan kulit putih bagi bayi.