Tips Malam Pertama

Pernikahan bukanlah hal yang boleh dianggap remeh atau main-main. Dalam suatu pernikahan, kesungguhan diperlukan kerana pernikahan adalah suatu detik untuk mengikat tali hubungan dua keluarga yang berbeza untuk menjadi sebuah keluarga. Jika anda beragama Islam, tentunya anda harus mengetahui seperti apakah sebenarnya konsep pernikahan dalam agama Islam. Sebenarnya pernikahan dalam agama Islam adalah hal yang sangat umum dan ini tidak jauh berbeza dengan tatacara pernikahan dalam agama lainnya. Cuma ada sesetengah hal yang membezakan terletak pada apa yang dilakukan dalam pernikahan tersebut serta siapa saja yang harus ada dalam pernikahan dari segi Islam tersebut. Jadi sebelum anda melangsungkan pernikahan, alangkah baiknya jika anda mengetahui konsep pernikahan Islam itu seperti apa. Dalam agama Islam, pernikahan adalah hal yang dianjurkan dan membahagiakan. Proses pernikahan Islam adalah proses dimana dua orang yang berasal dari keluarga yang berbeza menjalin kasih untuk kemudian membina sebuah keluarga baru. Dalam pernikahan Islam, terdapat beberapa syarat yang harus dipenuhi oleh kedua belah pihak dari pihak lelaki mahupun pihak perempuan. Malam pengantin bagi pasangan suami isteri hendaklah penuh dengan suasana kelembutan, kasih sayang dan kesenangan. Malam yang menghubungkan suami dengan isterinya dengan tali kasih sayang dan cinta yang dapat menghilangkan keresahan dan ketakutan serta menjadikan isterinya merasa tenang dengannya.

Islam merupakan agama yang telah sempurna yang mana ajarannya meliputi semua aspek kehidupan termasuk dalam hal pernikahan. Kalau berbicara tentang pernikahan tidak lepas dari malam pertama pernikahan. Malam pengatin tersebut hendaklah diisi dengan kelembutan, kasih sayang dan kesenangan. Jadikanlah malam tersebut menjadi malam untuk menyatukan perasaan kedua pasangan agar menjadi keluarga yang bahagia. Tips malam pertama yang pertama ialah berhias dan mempercantikkan diri untuk pasangan. Pada malam pertama pernikahan hendaklah para isteri mempercantikkan diri dengan apa-apa yang diperbolehkan oleh Allah SWT. Tidak diperkenankan berhias dengan cara yang dilarang seperti, menyambung rambut, mencukur kening dan menconteng tubuh dengan tattoo. Diperbolehkan memakai emas atau perhiasan lain sebagaimana yang dikenakan oleh kaum wanita begitu juga dengan para suami hendaknya juga menghias dirinya agar terlihat lebih rapi dan harum. Layan isteri anda dengan baik sesuai dengan apa yang diajurkan oleh Islam dan untuk suami dilarang menghias diri dengan menggunakan emas atau mengenakan pakaian sutera, kerana lelaki diharamkan untuk menggunakan benda tersebut.

menghiaskan diri

Tips malam pertama yang kedua ialah bertaubat dan memohon keampunan kepada Allah SWT. Di malam pertama Islam menganjurkan kepada pasangan suami isteri supaya membersihkan diri dari dosa yang pernah dilakukan sebelum ini sama ada zahir dan batin. Oleh itu mereka disarankan supaya memohon taubat kepada Allah sama ada dengan sembahyang sunat taubat atau beristighfar kepadanya.

tips malam pertama

Akhir kata, diharapkan agar tips malam pertama ini memberi sedikit sebanyak info buat para pembaca khususnya bagi mereka yang ingin berkahwin.