Tips Untuk Pesakit Resdung

Resdung merupakan salah satu penyakit kulit yang agak serius.  Penyakit resdung juga dikenali sebagai sinusitis. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini tetapi hakikatnya boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. Untuk kanak-kanak, ia boleh disebabkan jangkitan sellulitis dan merah pada bahagian mata, akhirnya boleh menyebabkan buta. Manakala bagi orang dewasa, ia menyebabkan nanah daripada sinus frontal yang tidak dapat keluar daripada hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak dan ini akan menyebabkan dinding pemisah akan menjadi semakin tebal lalu mengakibatkan sinus mudah tersumbat. Sinus merupakan rongga atau udara yang berada pada bahagian tulang muka dimana rongga ini bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil dan biasanya lendir dihasilkan oleh rongga ini setipa masa dan disalirkan ke dalam hidung.  Selalunya, sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang akan berakhir dalam beberapa hari, kadangkala ianya bermula dengan jangkitan virus yang mencetus kepada selsema dan menyebabkan kesesakan dalam sinus yang akhirnya membawa kepada jangkitan sinus  oleh kuman bakteria yang dikenali sebagai sinusitis akut.

Tips untuk pesakit resdung salah satunya ialah menjaga pemakanan.  Amalan pemakanan seimbang dan kaya dengan zat besi adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk bersama. Makanan seimbang seharusnya memberi tenaga yang mencukupi, menjauhi daripada penyakit dan membina sel-sel dan tisu tubuh.  Di Malaysia, tenaga 50-60 peratus penduduk didapati daripada sumber nasi. Namun begitu makanan lain yang menghasilkan tenaga termasuk semua jenis bijirin seperti gandum, jagung, ubi keledek, ubi kayu dan juga kentang.  Kemungkinan kepentingan pemakanan seimbang yang amat mudah difahami ialah makanan yang seimbang memberikan vitamin yang cukup kepada tubuh badan seseorang. Keperluan vitamin yang mencukupi ini menjadikan tubuh manusia itu lebih tahan untuk menghadapi sebarang jangkitan penyakit dan tidak mudah untuk jatuh sakit. Tubuh badan menerima semua keperluan zat yang diperlukan untuk membina tubuh badan yang kuat daripada keperluan fizikal manusia. Keupayaan fizikal yang ketara ini menjadikan seseorang manusia itu boleh menjalankan tugasan dengan baik dan sempurna.

tips untuk pesakit resdung dengan pemakanan seimbang

Seterusnya, tips untuk pesakit resdung agar penyakit resdung ini dapat dihindari dan dirawati dengan berkesan adalah minum air mineral dengan cukup. Manfaat minum air putih untuk kesihatan dan kecantikan manusia sangat banyak. Kehilangan 4 peratus kandungan air sahaja akan mengakibatkan penurunan kerja sebanyak 22 peratus. Haus merupakan salah satu respon tubuh yang memerlukan tahap cecair dalam badan dalam waktu segera. Jika seseorang melakukan aktiviti yang menghasilkan banyak peluh, sangat pentinguntuk mengambil air putih yang cukup bagi menggantikan cairan tubuh yang hilang. Berdasarkan fakta, seluruh organ tubuh manusia memerlukannya dalam jumlah yang cukup untuk pemangkin tenaga untuk pelbagai aktiviti yang dilakukan.

tips untuk pesakit resdung

Diharapkan agar artikel tips untuk pesakit resdung ini dapat memberi sedikit pencerahan khususnya buat penghidap resdung.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI