Ubat Resdung Paling Berkesan

Resdung merupakan antara penyakit yang paling popular dihidapi oleh masyarakat kita tanpa mengira golongan tua mahupun muda. Kajian menunjukkan bahawa 1 daripada 4 penduduk Malaysia mengalami masalah ini. Sebenarnya, resdung berpunca daripada jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga-rongga sekitar bahagian dalaman tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran-saluran yang sangat kecil yang dipanggil sinus. Penyakit resdung ini bukan sekadar mengganggu aktiviti fizikal tetapi juga mengganggu kesihatan mental anda kerana pesakit resdung sangat mudah mengalami sakit kepala terutamanya di bahagian dahi serta mengalami kesukaran untuk bernafas sehingga mengganggu aktiviti harian anda. Kebiasaannya, pesakit resdung akan kerap bersin, mengalami dengkuran kronik, mengalami batuk, gatal-gatal hidung serta sentiasa berasa letih dan sakit kepala pada waktu pagi. Jika ia semakin kronik, ia mampu menyebabkan telinga menjadi pekak. Salah satu penawar ataupun ubat resdung paling berkesan adalah dengan mengasapkan wajah menggunakan bahan yang bernama rokok resdung.

Bahan ini diperbuat dari ramuan yang telah diadun sebati bagi mengatasi kuman-kuman yang menjadi penyebab kepada permasalahan jerawat dan resdung.  Wap asapnya yang panas dapat melancarkan liang rongga tersumbat serta mengeringkan jerawat dengan cepat. Tindakan ini  memaksa ulat resdung untuk keluar seumpama vaccum cleaner bezanya ia menolak keluar hama serta kuman. Para doktor merawat penyakit ini dari sudut yang berbeza pula. Pendekatan yang selalu diambil ialah mengesyorkan pembedahan sinusitis dimana pembedahan ini menggunakan suatu alat laser atau pemotong halus seperti pisau kecil tajam yang berupaya memotong lendir-lendir yang melekat pada daging. Lendir-lendir ini tidak lagi boleh dikeluarkan dengan sekadar hembusan kerana ia melekat bagaikan sebahagian dari daging. Paling dikesali tentang pembedahan ini ialah kebanyakkan doktor gagal menyediakan rawatan susulan bagi menghalang lendir dari tumbuh semula maka dengan ini, sesiapa yang melakukan pembedahan tersebut, akan berdepan dengan kerugian.

ubat resdung paling berkesan menggunakan rokok resdung

 

Selain itu, ubat resdung paling berkesan ialah pokok mengkunyit. Mengkunyit merupakan tumbuhan liar jenis menjalar dan memanjat serta ia biasa dijumpai di hutan, belukar dan ladang getah. Walaupun namanya mengkunyit tetapi ia tidak menyamai bentuk pokok kunyit yang digunakan dalam masakan. Pokok ini mendapat nama daripada batangnya yang berwarna seakan kunyit jika dipotong atau dipatahkan. Batang pokok mengkunyit yang berbentuk akar agak kuat dan sering digunakan sebagai tali untuk mengikat kayu. Dalam perubatan herba tradisional Melayu, pokok mengkunyit digunakan sebagai ubat resdung yang mujarab. Pokok mengkunyit juga mengandungi flavanoid yang tinggi dan ia bertindak sebagai anti oksidan. Flavanoid ini boleh mengeluarkan histamin dan alergi serta membantu meningkatkan kadar Vitamin C serta ia juga akan melindungi kerosakan sel akibat radikal bebas serta menguatkan sendi.

ubat resdung paling berkesan dengan pokok mengkunyit

Sebagai penutup, terdapat banyak ubat resdung paling berkesan dan salah satunya dibincangkan dalam artikel ini. Semoga ianya bermanfaat buat para pembaca.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI