Ubat Resdung Tradisional

Resdung adalah penyakit berjangkit yang berpunca dari hama demodex, alahan dan bakteria. Demodex spp ada pada 97.68 peratus orang dewasa di seluruh dunia menurut kajian Dr. Qu Kui Zin selama 30 tahun melibatkan 905,801 orang dewasa pelbagai bangsa, umur dan pekerjaan. Demodex tidak dapat dilihat dengan mata kasar, berukuran 0.1mm-0.4mm serta ada dua jenis yang hidup pada bahagian dahi, muka, kening, hidung dan kepala. Dalam penyakit ini, seseorang itu akan mengalami hingus yang kemungkinan bewarna kuning, hijau atau bercampur darah. Ciri utamanya ialah sakit kepala yang sangat teruk, di dahi atau muka terutamanya di tengah hidung atau pipi, sebelah atau kedua belah serta hidung tersumbat dan demam boleh berlaku. Penyakit ini boleh terjadi sekali, atau berulang kali dan berlanjutan beberapa minggu. Doktor akan melakukan pemeriksaan tertentu, termasuk endoskopi hidung yang mungkin menunjukkan limpahan nanah dari bukaan sinus. Doktor juga akan kadang kala memerlukan ujian imbasan CT sekiranya ada komplikasi, seperti penyakit sinusitis yang merebak ke bahagian mata atau otak, atau sekiranya ada perancangan untuk pembedahan.

Rawatan biasanya berbentuk ubat penahan sakit, irigasi hidung dengan cecair khas dan pemberian antibiotik sekiranya terdapat jangkitan bakteria. Kes sinusitis kronik memerlukan ubat semburan hidung steroid bagi mengurangkan radang. Namun terdapat ubat resdung tradisional yang terbukti keberkesanannya dan sangat mudah didapati.  Rawatan resdung menggunakan ekstrak herba tradisional merupakan salah satu alternatif terbaik bagi merawat dan menghilangkan penyakit resdung. Masyarakat Cina telah lama menggunakan formulasi beberapa ekstrak herba untuk merawat resdung dan berkesan dengan jintan manis.

ubat resdung tradisional

Jintan manis adalah sejenis rempah yang mempunyai sejarah lebih daripada 5000 tahun lamanya. Dikenali dengan nama saintifiknya pimpinella anisum, jintan manis dikatakan berasal dari Mesir dan ia telah digunakan semasa zaman Firaun bukan hanya sebagai salah satu bahan dalam mengawetkan mumia raja yang telah meninggal dunia. Kini jintan manis banyak ditanam di negara-negara beriklim panas terutamanya India, Afrika Utara, China dan Amerika. Bercakap mengenai perubatan, jintan manis juga dikatakan mampu melegakan masalah insomnia kerana herba ini bertindak sebagai perangsang dan juga penenang dalam masa yang sama. Kajian mendapati, bahawa pengambilan vitamin (terutamanya B-kompleks) dan pencernaan yang baik membantu merangsang tidur yang lena caranya adalah dengan mengisar sedikit jintan manis kemudian dibungkus dalam perca kain dan dihidu setiap kali sebelum tidur. Selain itu, ubat resdung tradisional  berikutnya adalah dengan bawang. Rebus bawang besar, kisar dan ambil airnya. Titiskan air bawang ke dalam lubang hidung, sesetengah orang akan bersin berkali-kali tetapi itu merupakan tindak balas yang biasa.

ubati resdung dengan bawang

Akhir kata, semoga artikel tentang ubat resdung tradisional ini memberi info yang bermanfaat buat para pembaca. Selamat mencuba.

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI