Ubat Resdung

Resdung atau seduan (sinusitis) adalah sejenis penyakit yang mudah berjangkit dalam waktu yang singkat apabila daya tahan penyakit atau antibodi seseorang itu lemah dan tidak dapat menahan kuman resdung ataupun hama yang terus merebak dalam tubuh pesakit. Percayakah bahawa resdung ini adalah penyakit yang berpunca dari parasit demodex atau apa yang dipanggil sebagai ulat resdung. Terdapat kira-kira 44 jenis resdung dan masalah resdung ini banyak berpunca dari alahan terhadap habuk, debu, pemakanan, pencemaran dan sebagainya. Menurut Perunding Pembedahan Telinga, Hidung dan Tekak Pusat Perubatan Darul Ehsan (Demc), Dr Abd Razak Rahman Hamzah berkata, sinusitis adalah masalah kesihatan yang berlaku pada rongga sinus yang terletak di tengkorak manakala jerawat adalah masalah kesihatan membabitkan kulit Sinus adalah rongga yang dipenuhi udara atau kaviti yang terletak di antara tulang muka yang mengelilingi hidung dan ia dapat dibahagikan kepada empat bahagian iaitu Frontal, Sphenoidal, Ethmoid dan Maxillary. Apabila membran mukos mendapat jangkitan daripada bakteria, virus atau kulat, ia menjadi bengkak seterusnya menghalang pengaliran mukos atau lendir daripada sinus ke dalam hidung dan tekak yang akhirnya mengakibatkan tekanan dan keradangan dalam rongga sinus. Apabila seseorang mengalami alahan, lapisan yang bertindak sebagai penapis udara di dalam hidung akan membengkak dan menyebabkan pergerakan udara serta pengeluaran cecair tidak berlaku secara normal.

Terdapat banyak ubat resdung di pasaran, salah satunya ialah Shaklee B-Complex. Shaklee B-Complex membekalkan spektrum vitamin B yang lengkap dalam kuantiti yang seimbang bagi memenuhi masalah kekurangan vitamin B dan menyihatkan tubuh anda. B-Complex dilengkapi sistem pengangkutan nutrient berpaten untuk meningkatkan penyerapan nutrien penting iaitu asid folik. Kuantiti asid folik yang mencukupi dalam diet wanita hamil telah terbukti berkesan untuk mengurangkan risiko kecacatan otak atau saraf tunjang pada bayi yang baru lahir. Stress juga boleh mengganggu sistem badan dan menyebabkan pelbagai penyakit. B-Complex lebih dikenali sebagai vitamin anti-stress dan mengandungi B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir bagi mengelakkan daripada mengganggu ruang pernafasan serta membantu menguatkan antibodi badan, membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh, membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati dan memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress.

ubati resdung dengan b complex

Selain itu, ubat resdung seterusnya adalah Alfalfa Complex Shaklee. Kelebihan yang ada dalam Alfalfa Complex Shaklee ini ialah mampu mengurangkan keradangan sakit (resdung) itu sendiri. Ianya kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung (sinus), alergi (allergy) dan gegata (hives). Alfalfa Complex dihasilkan daripada tanaman Alfalfa (Medicago Sativa) secara organik yang bebas dari pestisid, herbasid, dan menggunakan bahan baja bebas kimia.

ubat resdungAkhir kata, semoga artikel tentang ubat resdung ini dapat membantu para pembaca menyelesaikan masalah resdung.

 

ubat penawar untuk masalah resdung yang mujarab berkesan selamat

PENAWAR RESDUNG UNTUK ANDA – KLIK SINI